Az idő hűvös, de neked nem kell annak lenned!

Egyre ritkábban szűrődik be valamire való természetes fény az ablakainkon, egyre gyakrabban ér minket fronthatás és egyre gyakrabban vesszük magunkon észre a derűtlen időjárás okozta derűtlenséget. Íme 3+1 módszer, amivel jobb kedvre derítheted magadat a nyirkos őszi időben is!

1. "Deep stuff" - Merülj el mélyebb kérdésekben!

Ha rossz kedvem van, gyakran alkalmazom ezt a módszert. Nincs is jobb, mint amikor az ember filozófiaórát tart saját magának! Hallottál már a valóság mögötti igazságról, ami szóban kifejezhetetlen? Lao-ce szerint például ez az emberi szavakkal megfoghatatlan igazság az út, amelyről ezt mondja:

Az út, mely szóba-fogható,
nem az öröktől-való;
a szó, mely rája-mondható,
nem az örök szó.

Lao-ce kőszobra KínábanForrás: Wikipedia

Tudtad, hogy egyes világnézetek szerint az idő lineáris, kezdő- és végponttal rendelkezik, míg mások azt mondják, hogy az idő ciklusos, mindig is volt, mindig is lesz, és nincs se eleje, se vége?

Tudtad, hogy a vízözön legendája olyan egymástól különálló kultúráknál is megjelent, mint a mezoamerikai és a mezopotámiai?

2. Egy kis testmozgás sem árt!

Ha felpattansz a biciklidre, vagy csak kimész kocogni egyet abban a híres-neves, nyirkos rossz időben, amelytől úgy elszomodtál, akkor máris felvidulsz. Sőt, akár egy közepesen hosszú séta is segíthet. Elviselhetetlen a hideg odakint? Némi nyújtás, egy kis torna, esetleg jóga - ezekért nem kell elhagynod a házat sem.

3. Készülődj a Halloweenre!

Szent meggyőződésem, hogy csak és kizárólag azért tudjuk elviselni a karácsony előtti hatalmas nyomást magunkon, mert valaki kreatívan kitatlálta az Adventet, a várakozás időszakát.

 

A halloweeni dekoráció, jelmez vagy maszk elkészítése, édességek megvásárlása, buli szervezése vagy készülődés valaki bulijába - ezekre gondolva és ezeket téve izgatott leszel, vidám leszel, jobb kedvre derülsz! Ne hagyd, hogy az időjárás elvonja a figyelmedet az ősz legbulisabb ünnepéről!

Várakozz és készülj fel!

+1. Ha komolyabb a baj: Közvetítsd a bánatod!

Ha rosszabb kedved lesz, vagy ne adj' isten melankóliába zuhansz, a legjobb, amit tehetsz, hogy elmondod valakinek, mi bánt. Ez mindenkinek mást jelent: ha nekem rossz kedvem van, a barátaimhoz fordulok, mert mindig tudnak segíteni. Van, aki inkább a családjától vár vígaszt. Viszont előfordulhat, hogy neked egyikben sincs gyakorlatod. Hogy mit tégy ilyenor?

Írd ki magadból!

Ezt is kétféleképpen tudod megtenni. Egyrészt le tudod írni hosszadalmasan szó szerint, hogy mi történt veled, mi váltotta ki a rossz kedvedet és mi az a gondolat, ami nem hagy nyugodni. Ez a módszer elmegy, vidámabb nem biztos hogy leszel tőle, de legalább picit megnyugszol. Másrészt - és ez sokkal mókásabb - le tudod írni ugyanezt allegórikusan is. Kerekíts egy képekben gazdag történetet a bánatodból! Itt egy példa:

Szó szerint:

Múlt héten két év után szakítottam a barátnőmmel. Hihetetlenül szerettem, mindig ott volt nekem. Annyi mindenen mentünk keresztül. Folyamatosan sötét gondolatok környékeznek meg. Talán segít, ha leírom.

Allegórikusan:

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, még az Óperenciás tengeren is túl, hol a kurta farkú malac túr, élt egy szegény juhászlegény, kit a juhászné magára hagyott. Mit volt mit tenni, bár juhai közt volt fehér is, barna is, ő nem látott mást, csak sok mogorva, tétova szürke bárányt. Fogta magát, nekivágott az Óperenciás tengernek, hogy szerezzék papírt és tintát, mert az köllött neki, papír és tinta! Hogy bús bánatával azt is teleírja!

Azt hiszed, ugratlak és hülyeséget beszélek. De ha tudnád, hányszor alkalmaztam már ezt a módszert! Egész füzeteim vannak teleírva ilyenekkel...Pont annyira hatásos, mint amennyire kellemetlennek tűnik!