Ma van Kolumbusz Kristóf napja - 529 éve fedezte fel Amerikát

1492. október 12-én Kolumbusz Kristóf a spanyol király megbízásából elindult az Atlanti-óceánon nyugat felé, hogy a Földet megkerülve érje el Indiát. Küldetése azonban kudarcba fulladt, még ha ő ezt akkor és ott nem is tudta. India és Európa között ugyanis új kontinensbe botlott.

Igaz-e, hogy Mátyás király kedvenc étele a paprikás krumpli volt?

Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, nem árt elgondolkodnunk. Először is felmerül a kérdés, hogy honnan a fenéből tudnám, mi volt Mátyás király kedvenc étele, sosem étkeztem vele?! De hát, ez ugye nem vezet minket válaszra. Akár lehetett is, végül is magyaros étel, híresek vagyunk a jó kis paprikás krumplinkról.

Kolumbusz KristófForrás: Wikipedia

Persze, ezt a találós kérdést mindenki ismeri, és tudja is rá a választ. Mátyás 1490-ben meghalt, Amerikát pedig bizony csak 1492-ben fedezték fel. És mivel mind a paprika, mind a krumpli Amerikában őshonos, ezért lehetetlen, hogy az egyetlen Hunyadi-házi királyunk egyáltalán valaha is evett volna paprikás krumplit. Ez olyan, mintha azt kérdeznénk, hogy "Igaz-e, hogy Szilágyi Örzsébet kedvence a well done alpaka-steak volt, kukoricasalátával?"

A fejtőrő azonban megmutatja, mekkora jelentősége is van a mai napnak, vagyis inkább annak az eseménynek, amit a mai nap fémjelez. Ha csak ránézünk a magyar konyhára, a legtöbb nemzeti étkünk alapanyagai szinte mind Amerikából származnak.

Ha sorra akarjuk venni a Magyarországon népszerű, de Amerikából származó növényeket, akkor az így nézne ki: ananász, többféle bab, burgonya, többféle cukornád, dohány, földimogyoró, kakaó, kaucsuk (gumi), kukorica, napraforgó (szotyi), paprika, paradicsom és tök, de ezeken kívül még rengeteget fel lehetne sorolni.

A földrajzi felfedezések kora

Portugál felfedezők 1415 és 1488 között feltárták Észak- és Nyugat-Afrika partvidékét, ezzel megnyitották a földrajzi felfedezések korát. Bartolomeu Dias 1488-ban kerülte meg a Jóreménység fokát.

Amerika felfedezése után a portugáloknak bele kellett húzniuk, hisz nem engedhették meg maguknak, hogy lemaradjanak spanyol vetélytársaiktól. 1497 és 1499 között Vasco de Gama elérte Indiát, majd 1500-ban Cabral szintén Indiába akart eljutni, ám hajóival túl nyugatra sodródott, és tévedésből felfedezte Brazília keleti partjait. A portugál király nevében birtokba vette, majd utána folytatta útját India felé.

Lent: "Bartolomeu Dias úton a Fok felé"Forrás: Wikipedia

A portugálok és spanyolok példáját szinte az összes európai nagyhatalom követte. Hamarosan elkezdődtek a holland, angol, francia és skandináv expedíciók is, Ororszország pedig a következő másfél évszázadban nekivágott, hogy felderítse a ma Orosz-Távol-Kelet néven ismert végtelen szibériai pusztaságot.

Amerika felfedezésének jelentősége

Amellett, hogy rengeteg jó kaja született az amerikai növényekből, ne felejtsük el, hogy a mindennapi életvitelünket is nagyban köszönhetjük Kolumbusz Kristófnak és csapatának. Akármilyen apropóval is ajándékozunk meg valakit, legyen az szülinap, névnap, karácsony vagy akár Valentin-nap, a csoki, mint kötelező melléklet, soha nem maradhat el. Ez pedig a kakaó behozatala nélkül nem lett volna lehetséges. Kaucsukfa nélkül nincs gumi. Mi lenne most az autók kerekén? Mit ennénk a moziban, ha nem tudnánk kukoricát pattogtatni, sem pedig tortillát készíteni? Kokacserje nélkül sosem lesz kóla. Dohányozni sem dohányozna senki, ha nincs a dohány...

A legalapvetőbb hétköznapi dolgainkat is átjárja Amerika felfedezése, és ezt mindig érdemes az eszünkben tartani. Ez teszi ezt a napot kiemeltté. Ezért is biztatok mindenkit arra, hogy emlékezzen meg Amerika felfedezéséről.