Három egészségügyi probléma, amit a Covid idézett elő

Borzasztóan sok embert betegített már meg a Covid-19 vírus, közülük rengetegen szokatlanul erős tünetekkel és a szokásosnál jóval hosszabb gyógyulási idővel küzdöttek meg. S, ha ez nem lenne elég, a koronavírus azoknál is okozott komoly egészségügyi problémákat, akiket meg sem fertőzött. A Gyógyzóna cikkében három olyan betegségről olvashatunk, melynek veszélyeire a chicagói egyetem kutatói hívták fel a figyelmet. 

A chicagói Rush Egyetem három szakembere a saját páciensein tapasztaltak alapján a következőkre jutott: 

1. Elhízás

A karantén nem használt az alakunknakFotó / 123RF

A pandémia okozta élethelyzetbeli változások, mint a home office, programok hiánya, karantén sokaknál okozott súlygyarapodást. A nők átlagosan 4, a férfiak 3 kilót szedtek magukra az elmúlt időszakban. Ráadásul rengetegen vannak, akik a járvány alatt nem mentek orvoshoz, vagy, mert nem akartak betegek közé menni, vagy, mert nem kaptak sehova időpontot, így nem ritka az egészségromlás sem a páciensek körében. 

2. Szívbetegségek

A megváltozott életvitel szívproblémákat is kiválthatForrás: Shutterstock

A súlygyarapodás már önmagában is okozhat gondokat szívtájékon, de ha ehhez jön még némi stressz, lelki probléma, esetleg deprersszió, az már komoly kardiovaszkuláris kockázatot rejthet magában. Na, és a mozgásszegény, ülőéletmód sem segít...

3. Hát- és nyakfájdalom

Rengeteg fiatalt is érint a nyak- és hátfájásForrás: 123rf.com

Az otthoni munkavégzésnek rengeteg előnye van, de legalább annyi hátránnyal is jár. Ilyen például, hogy az ember ritkábban áll fel a gép mögül, miközben jóval a munkaidején túl is dolgozik. Mivel az otthonunkban nem, vagy csak ritkán áll rendelkezésre profi, ergonomikus munkakörnyezet, szinte biztos, hogy előbb-utóbb fájlalni fogjuk a nyakunkat és a hátunkat. És ehhez még csak idősnek sem kell lenni. 

A szakemberekről és tapasztalataikról, valamint a megoldásokról részletesen olvashatsz Malina Adrienn cikkében, a Gyógyzóna oldalán.