Újra egyben Németország - Ma van az újraegyesítés napja!

Ma 31 éve egyesült Nyugat- és Kelet-Németország. Erre emlékezve tartják ma Németországban az állami naptár egyik legfontosabb ünnepnapját.

1990. október 3-án, miután a kommunista párt elveszítette hatalmát a keleti német állam felett, a Német Szövetségi Köztársaság és a Német Demokratikus Köztársaság újraegyesült. Sokan nem is a Szovjetunió összeomlását, hanem ezt a dátumot tartják a hidegháború végének.

Előzmények

A Harmadik Birodalom elveszítette a második világháborút. Miután Adolf Hitler öngyilkosságot követett el bunkerében a szövetséges erők előrenyomulásának hírére, a Német Birodalom feltétel nélkül megadta magát a szövetségeseknek.

A háborút követő béketanácskozások során határozat született: a Szovjetunió, az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Királyság vezetésével Németországot és Berlint négy megszállási övezetre osztották.

Megszállási övezetek a háború utáni NémetországbanForrás: Wikipedia

A feszültség azonban egyre csak nőtt a szövetségesek között a háború után. Olyannyira, hogy a megszállási övezetek egyesítéséről a Szovjetunió hallani sem akart, így csak a brit, francia és amerikai megszállási övezetek egyesültek. Nyugat-Németország és Nyugat-Berlin tehát közös igazgatásúvá vált, Kelet-Németország és Kelet-Berlin azonban külön utakon járt. 1961-re odáig fajult a helyzet, hogy a szovjet hadsereg blokád alá vonta Nyugat-Berlint, felhúzva a berlini falat.

A szovjet típusú rendszer bukása Kelet-Németországban

Kelet-Németország szocialista berendezkedése 1980-ban még megingathatatlannak tűnhetett. 1985-ben aztán Mihail Gorbacsov lett a Szovjet Kommunista Párt főtitkára, ezzel pedig gyökeres fordulatot vett a szovjet politika. A kelet-német kormány arra kényszerült, hogy alkotmányt módosítson, ezzel teret adva az első, és egyben utolsó szabad választásoknak az országban.

A Német Demokratikus Köztársaság (NDK, kelet) zászlajaForrás: Wikipedia

Újraegyesülés. Vagy csak simán egyesülés?

A német történelem megítélésében nagy szerepet játszik a mindenkori politika. Mivel az országnak kényes múltja van, a németek sokszor keresik a megfelelő szavakat és kifejezéseket, hogy minél finomabban tudják meghatározni a történelmüket.

Az újraegyesülés-pártiak

Azok, akik újraegyesülésnek nevezik, az 1871-es német egységre utalnak vissza. Ekkor egyesült ugyanis először Németország sok kicsi állam uniójává Német Császárság néven, ezt nevezzük egyébként nem hivatalosan "Második Birodalomnak". Vagyis ha ez volt a német egység, akkor az 1990-es eseményt nem nevezhetjük ugyanígy, legfeljebb új egységnek.

Az egykori Német Császárság zászlajaForrás: Wikipedia

Az egyesülés-pártiak

Sokan nem tartják szerencsésnek az újraegyesülés fogalmát használni a harmincegy évvel ezelőtti történésekre, ugyanis ez az államalakulat előtte még nem létezett ezzel a területtel. Ez a gondolat azt feltételezi, hogy a Német Császárság és a Német Szövetségi Köztársaság között nincs folytonosság, azaz két különböző országról beszélünk. Ez merőben különbözik páldául a magyar gondolkodástól, hisz számunkra az Árpád-kori királyság és a harmadik magyar köztársaság ugyanazt az országot jelenti, épp csak az államforma és a politika változott meg benne.

A leomlott fal maradványai maForrás: Pixabay

Mi történt valójában?

Jogi értelemben a fentiek egyike sem. Miután az NDK (kelet) szabadon megválasztott első és egyben utolsó országgyűlése kimondta a csatlakozást az NSZK-hoz (nyugat), amaz annektálta, azaz bekebelezte keleti szomszédját. Vagyis nem jött létre egy új, harmadik állam, hanem megmaradt az NSZK (Németország hivatalos neve még mindig Német Szövetségi Köztársaság), csak nagyobb lett.

Az egyesült Németország ma

Forrás: Wikipedia

Az egykori keleti országrészben az egyesülés okán újra bevezették a tartományi rendszert. A térkép jobb felső negyedében láthatod Mecklenburg-Elő-Pomeránia (Mecklenburg-Vorpommerin), Brandenburg, Szász-Anhalt (Sachs-Anhalt), Türingia (Thüringen) és Szászország (Sachsen) szövetségi tartományokat, melyek ma már a Német Szövetségi Köztársaság szerves részei. Berlin pedig külön tartományként az ország szövetségi fővárosa.