Cukkini: A leghálásabb zöldség, amit termeszthetsz!

A cukkinit rengetegféleképpen el lehet készíteni, szinte bárhol megterem, csak locsolni kell. Ráadásul gyors, mint a villám, és egy idő után kiapadhatatlan zöldségforrásnak tűnik, annyit terem - persze csak addig, amíg az évszakváltozások rá nem kényszerítik arra, hogy abbahagyja. Tökéletes veteményeskertbe!

Tudtad, hogy a cukkini - szó szerint, faj szerint, minden szerint - tök? Nemcsak, hogy a tökvirágúak rendjébe és a tökfélék családjába tartozik, de a faj neve "termesztett tök", a cukkini meg csupán egy nemesített alváltozata ennek. Pedig az embernek könnyebben eszébe jut egy uborka, mint egy tök, ha cukkinit lát. De az uborka sem véletlenül olyan hasonló a cukkinihez: szintén a tökvirágúak rendjébe és a tökfélék családjába tartozik, azonban a nemzetségen nem osztozik a cukkinivel - a sárgadinnyével viszont például igen.

Ha tehát a cukkinit hagyjuk kellő nagyságúra megnőni, akkor ugyanolyan nagy, fehérhéjú tökmagokat találhatunk benne, mint egy sütőtökben. Épp csak nem érdemes olyan nagyra növeszteni: a termesztett tök (cukkini) ugyanis fiatalon a legfinomabb, ekkor van hússal telve igazán.

Frissen levelet bontva némi paradicsom és esőtől kifakadt gaznövény társaságábanForrás: SzÁron

A cukkini sebesen virágzik, a virágzata pedig beporzás után hamar elkezd a termés javára elhalodozni. Már a virága is elkápráztatja az embert, annál inkább a méhet: ugyanis a növény rovarbeporzású, és bár én magam nem készítettem közeli képet beporzásról, ezen itt lentmeg lehet csodálni, milyen káprázatos mechanizmus az egész - minden alkotóeleme úgy van kialakítva, hogy a növény mindenképp beporzódjon.

Termesztett tök virágzataForrás: Pixabay

Miután a növény elvirágzott és a termés nőni kezdett, szinte biztosak lehetünk a projektünk sikerességében. Relatíve kevés termés hal bele a növekedésbe menet közben, így egy akkora veteményesből is, mint amekkorát az első képen láthattál, bőséges terméshozamra számíthatsz.

Együtt születtek és együtt haltak meg - A Cukkini és a Paradicsom különös élete - évadzáró epizódForrás: SzÁron

Mint az már elhangzott korábban, ne várd meg a teljes érést! A cukkini semmiképpen se nőjön nagyobbra, mint az alkarod, mert az már nem lesz olyan húsbő és ízletes, mint a fiatalabbak. Ha az első adagot leszedted, nem kell attól félned, hogy nem jön még. A cukkini hajlamos a levelek között megbújni, és ez nem vicc! Rengeteg termést úgy találsz meg, hgy addig azt se tudtad, hogy az adott növény termett bármit is. Úgyhogy számíts a meglepetés cukkinikre!

Csak terem, terem és terem... (némi oda nem illő tejföl és egy olló társaságában)Forrás: SzÁron

Ha most azon gondolkozol, hogy mégis mivel edd a betermett zöld tökeidet, akkor ne agyalj tovább, hanem dobd grillre! Csak viccelek. Illetve félig viccelek. Az interneten ezer meg ezer féle cukkinis receptet fellelhetsz, és nem is baj, ha kipróbálsz minél többet, mert az egyik legfinomabb zöldségről beszélünk, ami ráadásul minden kajába szinte beleillik.

Kiapadhatatlan... (a félkész konyhabútor a háttérben csupán illusztráció)Forrás: SzÁron

Ám mégis csak, ha ajánlanom kéne valamit, akkor azt mondanám, hogy egy jó erős chilis-fűszeres alapozás után dobd kerti grillre! Grillhús és grillsajt mellé kiváló, jó családi program, ráadásul remekül illik egy hűvös őszi estéhez egy jó kis tökös kerti grillezgetés.

Befűszerezve, grillre készen!Forrás: SzÁron

Állj meg egy percre és gondolkozz el azon, mit vittél véghez, mielőtt felfalod az állítólag egész családnak grillezett cukkinidet!Elvetettél néhány magot, amiből kinőtt valami zöld hajtás, és egyszerre hipp-hopp, már virágzott, nem is figyeltél, de már gyümölcsözött, végül pedig itt találod magad a kerti grill mellett és azt eszed, amit te magad neveltél. Hát nem tök jó érzés? A cukkininek biztos nem az, de hát nem is az a dolga, hogy jól érezze magát, hanem, hogy finom legyen, és ez mindenképpen az lesz!

Végre grillen!Forrás: SzÁron