Így rendezd a nyári emlékeid: albumötletek mindenkinek!

Rengeteg képet készítünk egy nyár alatt. Mind a családdal, mind a barátokkal eltöltött időt szívesen örökítjük meg, a képek hasznos eltárolásával azonban már sokan nem törődnek. Íme négy albumötlet, ami segít megőrizni a nyár emlékét az őszre és a télre is.

Amikor fotóalbumokról beszélünk, általában kétféle megoldás jut eszünkbe: a digitális és a papíralapú album készítése. Az, hogy kinek melyik a kedvesebb, egyéni preferencia kérdése, ebben nem tisztem igazságot tenni. Ebben a cikkben mindenesetre mindkét megoldásra találhatsz ötleteket.

1. Kollázs

Ha a papíralapú megoldást választod, akkor az egyik legkreatívabb lehetőség a kollázs készítése. Semmi más nem szükséges hozzá, mint egy nagyobb lap (esetleg tabló), néhány kinyomtatott fénykép, képeslap, esetleg pár kivágott újságcikk egy-egy fesztiválról vagy egyéb programról, amin ott voltál – na meg persze egy kevés kreativitás.

Filccel feliratokat is tehetsz a kolllázsodra, sőt, ha nagyon biztos vagy a dolgodban – meg persze a kézügyességedben –, akkor a kinyomtatott képeidet még körbe is vághatod. Ezután nincs más hátra, mint egy kis celluxszal vagy gyurmaragasztóval kitenni a szobád falára az elkészült képet.

2. Fedeles fotóalbum - másképp

Minden papír-írószeresnél lehet kapni fedeles albumkönyvet. Az ilyenek direkt úgy vannak kialakítva, hogy az előhívott vagy kinyomtatott fényképeidet könnyedén be tudd csúsztatni egy átlátszó műanyag fólia mögé és bármikor elő tudd venni és lapozgatni. Na, ezeket felejtsd el!

Vegyél egy legalább B/5-ös méretű (akár lehet nagyobb is) keményfedeles üres simalapos füzetet bármelyik papírboltban! Nem árt, ha valamivel vastagabbak a lapjai a géppapírénál, de egy vékony lapmélységű füzet is megteszi. A kinyomtatott vagy előhívatott fényképeidet papírragasztóval ragaszd az adott oldalra tetszőleges pozícióban, majd az oldal többi részét díszítsd kedved szerint feliratokkal és/vagy motívumokkal!

Ha van egy dalszöveg-részlet, ami a fénykép tartalmára utal, az például egy tökéletes adalék. De érdemes odaírni a képek alá azt is, hogy hol, mikor és milyen alkalomból készültek.

3. Digitális fotómontázs

Ma már bármelyik egyszerűbb képszerkesztő programmal tudsz montázsszerűen egymás mellé helyezni fotókat, sőt, akár egymásba beleilleszteni is. Itt egyetlen képen láthatjuk mindkét lehetőséget megvalósulni:

Persze a célnak bőven megfelel az alsó verzió is, de aki különösen kreatívnak és ügyes kezűnek érzi magát, az akár a felső képhez hasonlót is összerakhat magának.

Az, hogy a montázsodat kinyomtatod vagy a laptopod képernyőkímélőjének állítod be inkább, már csak rajtad áll.

4. Diavetítés

Válogasd össze kedvenc képeidet a nyárból, és állítsd be a telefonodon vagy a tableteden, esetleg a számítógépeden háttérképként egyszerre mindet! Valószínűleg legtöbbünknek nem újdonság a diavetítéses kijelzőkép beállításának lehetősége, de ha már tudunk róla, miért ne használhatnánk fel erre a célra? Hiszen néha így is, úgy is frissítenünk kell a háttérképeinket, akkor meg tegyük meg most, hogy vége a nyárnak, és rengeteg fotóval gazdagodtunk a három hónap alatt!