Szeptemberi legek a sport történetében

Az ősz beköszöntével sok minden megváltozik. Elkezdődik az iskola, elbúcsúzunk a nyártól, és - nem utolsó sorban - a sportélet is felpörög. A következő összeállításban az elmúlt évek, évtizedek szeptemberi legjeit mutatjuk meg. 

1885. szeptember 12-én került megrendezésre az a futballmérkőzés, amely egészen a kétezres évek elejéig a legtöbb gólt hozó profi meccs volt. A skót kupa első fordulójában az Arbroath csapata mérkőzött meg a Bon Accorddal.

A hazaiak ekkor már hétéves múltra tekinthettek vissza, míg a Bon Accord csapatát az előző évben alapították, így nem is csoda, hogy súlyos pofonba szaladtak bele az akkorra már jóval rutinosabb ellenfelükkel szemben, és végül mondhatni sima, 36-0-s vereséget szenvedtek.

1976. szeptember 22-én látta meg a napvilágot a brazil Ronaldo. Az egykori kiváló labdarúgót sokan a futball történelmének egyik, ha nem a legtehetségesebb játékosának tartották, annak ellenére, hogy számos sérülés nehezítette meg a pályafutását.

Ronaldo játszott a Barcelonában, a Real Madridban, az Interben és a Milanban is. Karrierje során nyert többek között két aranylabdát, két világbajnokságot, két spanyol bajnoki címet, és több mint 350 gólt szerzett.

1999. szeptember 11-én, amikor megnyerte élete első Grand Slam tornáját Serena Williams talán még ő maga sem gondolta, hogy milyen úton indul el. Mostanra az egy GS győzelem huszonháromra duzzadt, és minden idők egyik legkiválóbb női teniszezőjévé nőtte ki magát az amerikai klasszis.

2010. szeptemberében Rafael Nadal megszerezte karrierje kilencedik Grand Slam elsőségét, alig 24 évesen. Hogy miért volt különleges ez a győzelem? Mert 1975 után fordult elő ismét, hogy spanyol teniszező nyerje meg a férfiak mezőnyében a US Opent.

Azóta már összesen húsz Grand Slam győzelemnél tart Nadal, amivel holtversenyben a legtöbbet nyerte Novak Djokoviccsal és Roger Federerrel.

Luka Modricot 2018. szeptemberében megválasztották az év férfi labdarúgójának, miután a Real Madriddal BL-t, míg a horvát válogatottal világbajnoki ezüstérmet nyert abban az évben.

Három hónappal később pedig az aranylabdát is megkapta, amivel Lionel Messi és Cristiano Ronaldo tíz éven át tartó versenyfutását szakította meg.

Az idei év szeptembere is azonnal sporttörténelmi pillanattal indult. Szeptember elsején Cristiano Ronaldo ugyanis két gólt is berámolt az írek elleni világbajnoki selejtező mérkőzésen, amivel megszerezte a portugál válogatottban 110. és 111. gólját is, ezzel pedig az iráni Ali Daei 109 gólos csúcsát adta át a múltnak.