Lekvárosan szép az étel!

Az ősz a falevelek hullása és összegereblyézése mellett egyben a raktározás időszaka is. Sokan ilyenkor főzik be a finomabbnál finomabb lekvárokat, majd pakolják fel szép sorban a spejz polcaira. Én pedig mutatok néhány ételt, melynek szinte elengedhetetlen kellékei ezek a gyümölcsből készült finomságok.

A fánkSokak kedvelt édessége a fánk, hiszen amellett, hogy nagyon finom, gyorsan elkészíthető. A kis, kerekded forma, az extra ízetés helyének megformált bemélyedéssel azonban akkor teljes, ha finom házi lekvár kerül a közepébe.

Van, aki csak natúran, esetleg enyhe porcukor hintéssel fogyasztja, de mégiscsak az az igazi, amikor a frissen kisült tészta és a barack-, esetleg a szilvalekvár ízkavalkádja „megtámadja" az ízreceptorainkat.

Forrás: Pixabay

 

Rácsos linzerA fánkhoz viszonyítva az elkészítése kicsit több időt vesz igénybe, de a végeredmény ugyanolyan finom. Általában a sárgabaracklekvár ennek a süteménynek a kedvenc párja, amellyel gazdagon megkenve az igazi, na meg a kis tésztarácsokkal a tetején, amelyek kapaszkodót nyújtanak, hogy ne legyünk nyakig lekvárosak.

Igazán ínycsiklandó fogása lehet egy hétvégi ebéd megkoronázásának.

 

BuktaNincs is kellemesebb érzés annál, mint amikor a bukta egyik végébe beleharapunk, a másik végén pedig egy, a tésztán felejtett kis résen a lekvár egérutat nyer, mielőtt önfeledten kiélvezhetnénk az ízét.

Na jó, azért van ennél jobb forgatókönyv is, és egy jól elkészített lekváros buktának nem sok kihívója akad. Legyen szó akár barack, szilva, vagy éppen eper ízesítésről, na meg az enyhe porcukor hintésről, egyik esetben sem tudnak sokan ellenállni ennek a kombinációnak.

Forrás: Pixabay

 

Grízes tésztaRöviden és leegyszerűsítve: egy kis tészta, búzadara, lekvár és már meg is van a könnyen és gyorsan elkészíthető fogás.

Azért egy-két hozzávaló kell még, de a grízes tészta előnye, hogy nem kell órákig állni fölötte, és egy kis lekvárral megbolondítva igazán finom fogást készíthetünk nagyon rövid idő alatt.

 

PalacsintaNem maradhat ki sokak kedvenc finomsága, a palacsinta. Ugyan nem csak lekvártöltelék szokott kerülni a feltekerendő tésztába, de mégis, ez az egyik legkedveltebb és leghagyományosabb ízesítője.

Legyen szó barack, szilva, eper, áfonya vagy málna lekvárról, egy jól sikerült palacsinta tésztával és egy még jobban elkészített lekvárral nem lehet mellényúlni.

Forrás: Pixabay