Ékkő a Dunakanyarban: Vác

Vác a legrégebbi városaink egyike, püspöki székhely, a váci egyházmegye központja. Belvárosában versenyt futnak egymással a kávézók és a templomok, az ember nehezen tudja eldönteni, melyikből van több. Íme, a Dunakanyar ékköve: Vác.

Gyönyörű barokk belváros, élénken pezsgő kulturális élet, kávéházak, éttermek, szökőkutak, templomok és paloták, mindez a Duna partján: mi ez, ha nem a Dunakanyar "fővárosa"?

Az Árpád-kor óta fontos város, püspöki székhely és a középkori polgári kultúra egyik központja. Mitől volt olyan fontos? Az ember akkor tudja igazán felmérni, hogy egy város mennyire számított a múltban, ha megnézi, mennyien akarták megszerezni maguknak. És Vácot bizony mindenki el akarta foglalni, aki valaha a Kárpát-medencében hadat vezetett.

Középkori emlékek Vác főterénForrás: Wikipedia

Már a tatárjárás idején bevette a mongol sereg, a török hódoltság korában viszont valóságos cicaharc ment érte. Hol a Királyi Magyarország foglalta el, hol az Oszmán Birodalom, egymást váltotta a város vezetőjeként a budai beglerbég és a váci püspök, hol ezé volt, hol azé. Végül 1686-ban végleg magyar kézre került és azon is maradt.

A váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola épületeForrás: Wikipedia

Nem véletlen a kivételes érdeklődés a hódító kedvű vendégek körében. A terület évezredek óta valamilyen formában lakott, mert hát kár is tagadni: település nehezen születhetne ennél jobb helyre. A természeti adottságok annyira tökéletesek, hogy szinte szükségszerű, hogy egy ekkora volumenű kulturális paradicsom nőjön ki belőle.

A főtér egy részleteForrás: Wikipedia
Hogyan juthatsz el Vácra?
A Nyugati pályaudvarról minden órában indul zónázó vonat Z70-es jelzéssel Szobra, melynek a legelső állomása Vác. A menetidő 25 perc. Elérhető Dunakeszi, illetve Göd irányából is az S70-es személlyel, illetve Veresegyház felől az S71-essel. Vác és Gödöllő környékén sűrű Volánbusz-hálózat köti össze a településeket. Autóval a legkönnyebben az M2-esről lehet megközelíteni. Budapest és Esztergom között közlekedő hajók is a kirándulók rendelkezésére állnak, illetve a Szentendrei-szigetről révvel is meglehet közelíteni Tahitótfaluról indulva.

Budapestet és Szobot a Duna mentén kerékpárút köti össze. A vállalkozó szelleműeknek a legmelegebb szívvel tudom ajánlani. Még addig, amíg meleg az idő!

Magyarország és a szárazföldi Európa első vasútvonalának megnyitása Pest és Vác között (1846)Forrás: Wikipedia

Mit csinálj Vácott?

Mindenképpen járj körbe és tekintsd meg a legfontosabb látványosságokat! Keresd fel a belvárosi piacot! Nézz be a székesegyházba, járd körbe a különböző szerzetesrendek templomait! Itt elérheted Vác turisztikai térképét.

Menj el programokra! Ha idekattintasz, megtudhatod, milyen kikapcsolódási lehetőségeket nyújt neked Vác. A városban van színház, könyvtár, múzeum és még sok egyéb programhelyszín, melyek elérhetőségeit itt találod meg.

Vác egyik legfontosabb történelmi nevezetessége, a KuriaForrás: Wikipedia

Utazás előtt mindenképpen tájékozódj a Mávinform vagy az Útinform oldalán az aktuális közlekedési helyzetről!