Miért hallgass klasszikus zenét? 5+1 komponista, akiket muszáj meghallgatnod!

Sokak szerint a klasszikus zenének számos jótékony hatása van, de elsősorban nem ezért ajánlom, hanem mert JÓ! Még akkor is okozhat katartikus élményt, ha abszolút járatlan vagy benne. Sőt! Ha jól válogatod meg az első néhány „számodat", még függővé is válhatsz!

Vannak zeneszerzők, akiknek a nevét mindenki hallotta már, ám műveiket jóval kevesebben ismerik fel. Íme 5+1 zeneszerző legkiválóbb szerzeményei – szerintem.

Beethoven mellszobraForrás: Pixabay

#5 – Ludwig van Beethoven: Holdfény-szonáta

Az első tételt valószínűleg mindannyian felismeritek, a második viszont lesz, akinek ismeretlenül hangzik majd. Nem véletlenül, hisz az első és a harmadik tétel az, amelyet reklámokban, filmekben és egyéb helyeken hallhatsz - ha eléggé figyelsz. Ám ahhoz képest, milyen keveset szerepel a mainstreamben, lehet, hogy pont a második tételt hallod majd a legszebbnek mind közül.

A videó leírásánál megtalálod, melyik tétel hány percnél kezdődik. 

Antonio VivaldiForrás: Wikipedia

#4 – Antonio Vivaldi: Tél 

A Négy Évszakot mindenki ismeri, de legalábbis hallott már belőle részleteket. Talán a média által leggyakrabban felhasznált klasszikuszenei műről van szó. Az oratórium talán legszebb tétele a Tél.

Henryk_Siemiradzki - Chopin concert (1887)Forrás: Wikipedia

#3 – Fréderik Chopin: Téli Szél

Maradva a tél témájánál, Chopin zongoraetűdje meglepetésekkel és váratlan droppokkal teletűzdelt. A zeneszerző számtalan etűdöt hagyott hátra, ez talán közülük a nagyközönség számára legismertebb, és ez nem véletlen. 

Chopin kora nagy rocksztárja volt ugyan, de közel sem volt akkora, mint a második helyezett...

Liszt Ferenc mellszobraForrás: Pixabay

Liszt Ferenc 19 magyar rapszódiát írt, ebből a második a legszélesebb körben ismert. Ahogy az ismertség a korábbiakban sem volt véletlen, Liszt műve esetén sem az. A magyar népzenei motívumok gyönyörűen összekomponált egyvelege katartikus élménnyel kecsegtet a hallgató számára. 

Mozart szobra BécsbenForrás: Pixabay

#1 – Wolfgang Amadeus Mozart: Lacrimosa 

Megkockáztatom, hogy a világ legszebb dala. Mozart élete végén írta, és sose fejezte be Requiemjét, azaz halotti miséjét. A mű minden tétele tökéletesen harmonikus, de talán ez az az epizód, amelyet mindenki sírva hallgat végig.

Forrás: Wikipedia

+1 – Giuseppe Verdi: Dies irae

Szintén egy halotti mise, ezúttal Verditől, és abból a leghátborzongatóbb jelenet. Ehhez a tételhez kár is kommentárt fűzni. Pokolian fogod élvezni!