Ismerd meg a világvallásokat! - A taoizmus

A taoizmus a három nagy kínai vallás közül az egyik legismertebb. Sorozatunkban bemutattuk már a kereszténységet, az iszlámot, a judaizmust, és a hinduizmust, legutóbb pedig a buddhizmusról, olvashattál. Ezúttal a Kínába látogatunk el, hogy megismerjük Lao-ce mester tanításait.

Lao-ce: Tao te king 1:1-6
„Az út, mely szóba-fogható,
nem az öröktől-való;
a szó, mely rája-mondható,
nem az örök szó.
Ha neve nincs: ég s föld alapja;
ha neve van: minden dolgok anyja."
(Weöres Sándor fordítása)

A fenti idézet Lao-ce („Öreg mester") Tao te king című művének legelső fejezetéből való. A Tao te king magyarul azt jelenti: Az út és erény könyve, melyből a tao jelenti az egész filozófia alapjául szolgáló utat.

Tao

Az út az az őselv, amely a világ keletkezését, folyamatos létezését és folyását előidézi. Egy taoista legfőbb célja, hogy ennek az állandó dinamikus rezgésben lévő világtörvénynek a lehető legkevésbé álljon ellent – vagyis hogy tökéletes harmóniában éljen a természettel, ezúton pedig a taóval.

Az Ég templomaForrás: Pixabay

Jin-jang

A taoizmus tanít a jin-jangról, mely nem más, mint a természet és a világ egymással ellentétes erőinek tökéletes harmóniája. Nem állítja, hogy mindennek van egy jó és egy rossz oldala, nekünk pedig a jóra kell törekednünk, sokkal inkább azt tanítja, hogy az igeneknek és nemeknek, a férfinak és a nőnek, a könnyűnek és a nehéznek és minden más egymással ellentétes dolognak egymással tökéletes egyensúlyban kell lenniük.

Csi

Aki tudja, hogyan áramoltassa a csit, megőrzi egészségét és hosszú életű lesz a földön. – szól a tanítás. A csi nem más, mint életlehelet, melyet születésünkkor már megkapunk és folyamatosan fogyasztjuk. Aki élete során csít veszít, annak rövidebb lesz az élete.

Kínai templom TajvanonForrás: Pixabay

Wu wei

A nemcselekvés az a meditatív állapot, mely során az egyén a lehető legtökéletesebb harmóniába kerül a taóval. Át kell adnunk magunkat a tao áramlásának ahhoz, hogy a tökéletes üdvösséget megtapasztaljuk. Ezt az állapotot a vágyakról való lemondással, önmérséklettel és szelídséggel lehet elérni.

Isten

A taoizmus a hagyományos kínai népi vallás sokezernyi istenét elfogadja és tiszteli, rengeteg szellemmel és természeti erővel egyetemben. Legnagyobbra a régi hivatalos állami kultusz égistenét tartja, de a legnagyobbak közé sorolja az alapítót, Lao-cét is. A taoizmusnak több iskolája, papsága, illetve szerzetesei és apácái is vannak.

Taoista templom KínábanForrás: Wikipedia

Lao-ce gazdagon foglalkozott az erkölccsel. Élesen elítélt mindenfajta önirányú törekvést vagy érzelmet, ezeket ugyanis a tao áramlásával ellentétesnek vélte. A gőg kifejezetten rossz pont volt nála.

Lao-ce: Tao te king 24.
„A lábujjhegyre ágaskodó
nem áll sokáig,
a nagy léptekkel rohanó
nem megy sokáig,
a fénybe-álló
nem lesz fényes,
a magát-hirdető
nem lesz híres,
a magát-dicsérő
nem lesz dicső,
a magát-kínáló
nem lesz vezető.
Ezek az úton:
rohadék, hulladék,
utálkozva elkerülik,
az úton-járó rá se lép."

(Weöres Sándor fordítása)
Lao-ce isteni alakbanForrás: Wikipedia

Nemsokára egy újabb világvallással jelentkezünk!