Így kezeld a nyári rosszulétet!

Tudod, hogyan segíthetsz, ha valaki rosszul lesz a közeledben? Itt van néhány tipp, hogy megelőzd és kezeld a bajt a kánikulában!

Sokan nem veszik komolyan a nyári meleg és a napsugárzás káros hatásait, pedig legalább olyan fontos megelőzni ezeket, mint a komolyabb betegségeket. Hosszútávú következményekkel járhat, ha védelem nélkül indulsz útnak nyáron.

Napszúrás

Ha hosszú ideig a napon tartózkodsz fedetlen fejjel, könnyen napszúrást kaphatsz a hőségben. A kellemetlen tünetek, mint a szédülés, fejfájás, hányinger és erős szomjúság csak a legelső jelek.  

A napszúrás kialakulásának oka, hogy a fej hőmérséklete jóval magasabb lesz, mint a test többi része. Emelett még a káros sugárzások is felerősíthetik a tüneteket.  

 

Viselj kalapot, vagy könnyű anyagból készült (lehetőleg fehér) sapkát és hűsítsd magad tetőtől talpig! Ne tartózkodj sokáig a tűző napon, vonulj árnyékba ha teheted!  

A napszúrást inkább megelőzni lehet, mint kezelni. A legjobb, ha alszol egyet, ha már beütött a baj.

Ájulás

  

 

A hőkollapszus az egyik leggyakrabban előforduló nyári probléma, amely minden korosztályt érint. Az eszméletvesztés csak rövid ideig tart, 15 percnél sosem több.      

Ha egy ájult ember van a közeledben, lehetőleg vigyétek szellős, árnyékos helyre, fektessétek le és egy kicsit emeljétek meg a lábát, hogy a vérkeringése helyreálljon.

Nem szükséges orvost hívni, hiszen a tudat szinte azonnal helyreáll, de érdeklődj, hogy megütötte-e magát, fáj-e valamije.

Aki ájulásra hajlamos, már valószínűleg ismeri magát annyira, hogy meg tudja állapítani, rendbe fog-e jönni a közeljövőben.A víz pótlása ebben az esetben is fontos, hiszen az ájulás előtt gyakori, hogy az ember leizzad és rengeteg folyadékot veszít.

Szalmonella

Az ételmérgezés nagyon kellemetlen tünetekkel jár. Hányinger, hasmenés, rettenetes hasi fájdalom, hőemelkedés és gyengeség. Javasolt kerülni az állati eredetű ételeket kánikula idején még akkor is, ha ízre nem tűnik romlottnak.

Speciális, ionos vízzel kezelik a betegeket, hogy elkerüljék a kiszáradást, de a hagyományos víz is teljesen megfelel. Szélsőséges esetben infúzióra is szükség lehet, de olyankor már valóban kiszáradásról beszélünk.

Vigyázzatok magatokra!