Hogyan kommunikálnak az állatok?

Az ember mindig is próbált kapcsolatba lépni a földönkívüliekkel, pedig még az itt élő lényeket sem értjük eléggé. Nézzük, hogyan kommunikálnak egymással az állatok!

DELFIN

Photo by Ranae Smith on Unsplash

A delfinek közötti "párbeszéd" az egyik legkutatottabb az állati kommunikáció témakörében. Az már tudható, hogy képesek a bemutatkozásra és mindenkinek saját neve van.

A kibocsátott ultrahang inkább "jel", mintsem beszéd, hiszen nem kifejezetten a szájukkal képzik, hanem inkább a homlokukban és az állkapcsukkal "hallják".
Bár számunkra is hallható a magas, csattogó hang, ők ezt egészen máshogy érzékelhetik. Napjainkban is folynak kísérletek egy ember-delfin fordítógép fejlesztésére.

(Reméljük, készül majd hozzá applikáció, hogy ne legyen gond, ha eltévedünk a tengeren, vagy csak elegünk van mindenkiből és jól esne beszélgetni egy kívülállóval a parton!)

KUTYA 

Fotó: Unsplash

A kutya kommunikációjában is sokat igazodott az emberhez az évezredek során. Valószínűleg ők jobban értenek minket, mint mi őket. Egy mozdulatból tudják, hogy mit akar a gazdájuk, de nézzük meg, hogyan kommunikálnak ők egymással!

A kutyák testbeszéde legalább olyan fontos, mint a hangjelzések. Ha két kutya közelít egymás felé, azonnal ki kell derülnie, hogy ki lesz a domináns fél és ki adja meg magát. Ha ez nem egyértelmű könnyen elfajulhat a konfliktus.

A kutyák tudatosan használják a mimikájukat és a finomabb hangjelzéseket is, ezért már kisebb a rizikó, mint a vadállatok esetében. Sokkal bátrabbak az egymással történő kapcsolatteremtésben, mint a falkában, vagy hordában élő emlős állatok.

DENEVÉR 

A denevérek szintén nagyon fejlett módon kommunikálnak. Akárcsak az embereknek, náluk is mindenkinek különböző hangja van, amit felismernek egymás között és ennek fényében osztanak meg információkat.

Egy kísérlet során kiderült, hogy a négy leggyakrabban felmerülő téma a denevérek köreiben a következő: élelemmel kapcsolatos témák, párzási kísérlet visszautasítása, a fészekben való elhelyezkedés problémaköre, illetve volt bosszankodás a zsúfoltság miatt is.

Így beszélgetnek tehát ők egymással, egészen hasonló témakörökben, mint mi.