Félelem és reszketés Álomvölgyben: mi fán terem az alvásparalízis?

ÁLOM | Kevés alvásparalízises esetet diagnosztizálnak, de ha érintett vagy, valószínűleg átélted már az apokalipszist. Nézzük, mi mindent produkálhat a tudatalatti alvás közben!

Forrás: Stefano Pollio - Unsplash

Nem tudnám megmondani, mikor tapasztaltam először, de az biztos, hogy még óvodás voltam és sosem volt rám olyan erős hatással egy álom. Gigantikus méretű majmok üldözték a családomat nagy házak között és úgy menekültünk, ahogy a lábunk bírta. A sarkunkban voltak.

"Ugyan, csak rosszat álmodtál!" – nyugtattak a felnőttek. Az igaz, hogy álmodtam, de közben valahogy mégis ébren voltam. Észleltem, hogy az ágyamban fekszem, de az új élmény volt számomra, hogy ezalatt egy szörnyeteg készült felfalni.

Forrás: Anne Nygård - Unsplash

Csupán néhány éve hallottam először a konkrét jelenségről. Ez annyiban segített, hogy megértettem: nem én vagyok az egyetlen, akit egy ártalmatlan szundikálás a halálba kínoz.

Az általános leírás alapján az alvási paralízis (sleep paralysis) közvetlenül elalvás után, vagy ébredés előtt, háton fekve jelentkezik. Az alvó személy kénytelen-kelletlen konstatálja, hogy a teste mozgásképtelen és egyre félelmetesebb eseményeket él át idő- és térbeli határok nélkül.

Ilyenkor sokan úgy érezhetik, hogy óriási nyomás nehezedik a mellkasukra vagy a végtagjaikra, szinte úgy, mintha ott ülne az ördög. Henry Fuseli ezt az állapotot ragadta meg és vitte vászonra 1781-ben The Nightmare címmel.

Henry Fuseli - The NightmareForrás: Wikipedia

Tehát nem egy hagyományos rossz álomról van szó. Az alvásparalízis során sem a test, sem az agy nem képes pihenni. Ez azzal a kellemetlen következménnyel jár, hogy fáradtabb leszel ébredéskor, mint amikor lefeküdtél.

Az iszonyatos hallucinációk teljesen valóságosnak tűnnek, hiszen közben többször érzékelheti úgy az illető, hogy felébredt, s így látszólag egyre csak fokozódik az idegtépő eseménysorozat tétje. (Az én esetemben legalábbis gyakran előfordul ez a rétegződés.)

Bár alig kutatják a témát, az interneten fellelhető anyagok sokat segítettek a diagnózis felállításában. Így már könnyebb volt tudatosítani, hogy ha jön az alvásparalízis, a legjobb, ha egyszerűen megvárom, amíg eltűnik.

Minden érintettnek szebb álmokat kívánok!