Túlsúlyos világ - Vajon kik a legelhízottabbak?

Az emberi életet egyik leginkább veszélyeztető tényező az elhízás. A túlsúly nem csupán a Föld egyes szegleteit érintő probléma, globálisan van jelen. Mutatjuk, mely országok a legelhízottabbak a világon.

Folyosói pletyka, nem több, hogy a leggazdagabb országok élnek a legegészségtelebbül, hiszen az ott élőknek módjuk van mindent megvenni, így bizonyára dőzsölnek. Jó példa erre a világgazdaság egyik meghatározó szereplője, az Egyesült Államok, amelyről a jóléten túl sokaknak a hamburgerevő versenyek és a rémesen pocakos emberek jutnak eszébe.

 

Nos, az USA a legelhízottabb nemzetek sorában csupán a tizenkettedik.  

De, hogy egy másik jómodú országgal is szemléltessük azt, hogy nem a gazdagok a legducibbak, az Egyesült Királyság ugyanezen a listán a 36. helyen áll.

Jóllehet, a tehetősebb emberek meg is választhatják, hogy mit esznek. 

Forrás: Pexels

Az viszont sajnos igaz, hogy ahol nincs vagy alig van meg a pénz a mindennapi betevőre, ott kevésbé híznak el az emberek.

Etiópia, Eritrea vagy Bangladesh egyike a Föld legkevésbé túlsúlyos országainak.

A világ legelhízottabb országa 2021-ben Nauru. Az itt élők a nyugati kultúrák térnyerésével egy időben eltávolodtak nemzeti ételeik fogyasztásától, amelyek jóval egészségesebbek voltak az újonnan érkező gyorséttermek fogásainál. Ugyanez a helyzet a lista élén tanyázó Tongával, Szamoával és Kuwaittal is.

Nem férhet hozzá kétség, hogy az egyre komolyabb egészségügyi problémák, így az említett országokban rohamosan terjedő cukorbetegség is a megváltozott étkezésnek tudható be. 

A világ legegészségesebb országaiban, így a nyugat-európai államokban, Kanadában vagy éppen Ausztráliában az elhízott emberek aránya jóval alacsonyabb.  

 

Forrás: Pexels

Magyarország szempontjából jó hír, hogy nem szerepelünk előkelő helyen a legkövérebb nemzetek rangsorában, ugyanakkor az örömünk nem lehet teljes, hiszen a legegészségesebbek listáján sem vagyunk tagjai az élmezőnynek.