Kreatív klíma, a támogató munkahelyi légkör

Azt mondják, az iskola megöli a kreativitást. Nem nálunk, hanem nagyjából mindenhol a világon. Pedig minden ember a felfedezés, megismerés vágyával születik, csak aztán ez valahol félúton elveszik.

Vannak szakmák melyeknél alap az alkotókészség és vágy. Amikor ezekre gondolunk, a művészetek jutnak először eszünkbe, pedig talán nincs is olyan terület, ahol nem vennék hasznát a kreatív embereknek.

Néhányan talán legyintetek:

Na, persze! Mernék én előállni valami újszerűvel, netán korszakalkotóval a suliban/munkahelyemen...!  

Pedig a mai „versenyvilágban" nincs az a munkahely, ahol ne lenne létszükség a megújulásra, alkalmazkodásra való képesség, tehát nagyon is fontos, hogy kreatív dolgozói legyenek.

Forrás: Pixabay

  

Ám ahhoz, hogy a szervezet tagjai új ötletekkel, megoldásokkal merjenek előállni, vagy, hogy egyáltalán legyenek újszerű javaslataik, támogató munkahelyi környezetre van szükségük. Kreatív klímára.  

Forrás: Pixabay

Azaz olyan légkörre, melyben helye van az önálló kezdeményezéseknek, és az sem baj, ha az ötlet nem, vagy nem úgy válik be, ahogy tervezte a gazdája, mert szabad hibázni. Utóbbinak azért van jelentősége, mert ha attól kell félnie, hogy a hiba retorziót von maga után, akkor a dolgozó nem mer majd kezdeményezni, új megoldásokkal előállni.

Göran Ekvall svéd pszichológus volt az első, aki felhívta a figyelmet a kreatív klíma fontosságára. Tíz olyan főtényezőt állapított meg - ezek közül 9 pozitív és 1 negatív -, mely elengedhetetlen a kreativitást támogató környezet kialakításához.

Ezek:

1. KIHÍVÁS
2. SZABADSÁG
3. ÚJ ÖTLETEK TÁMOGATÁSA
4. BIZALOM, NYITOTTSÁG
5. DINAMIZMUS, ÉLÉNKSÉG
6. JÁTÉKOSSÁG, HUMOR
7. VITA
8. KOCKÁZATVÁLLALÁS
9. IDŐ AZ ELMÉLYÜLÉSRE
10. KONFLIKTUSOK

A cikksorozat következő részében bemutatjuk, mit takarnak a fenti fogalmak, és mi a jelentőségük az eredményes munkavégzésben.