Férfi agy vs. női agy - Vajon ki a kreatívabb?

Ki az empatikusabb, a rátermettebb, ki hordja a nadrágot? Időtlen idők óta zajlik a vita férfiak és nők között, ám tűpontos választ egyik kérdésre sem találunk. De mi van akkor, ha azt kérdezzük: ki a kreatívabb? 

Sir Tom Jones nevét mindenki hallotta már, a fiatalok leginkább a The Voice UK egyik kedvenc coachaként ismerik a nagy öreget, pedig nem csak a tehetségkutatóban csillogtatja évek óta a tudását. Már 1967-ben arról énekelt rajongóinak, hogy férfiak uralta világban élünk. Na meg persze arról, hogy nők nélkül a férfiak csupán félkarú óriások.

Mai szemüvegen át nézve bele lehetne kötni az aranytorkú géniusz dalszövegébe, de fogadjuk el, hogy az örökzöld sláger egy homlokegyenest más korban született.

Sőt, abban a pillanatban talán részben igaza is lehetett az énekesnek, hiszen a XIX. század eleje óta szárnyaikat bontogató női egyenjogúsági mozgalmak a remekmű kiadásának pillanatában még messze voltak céljuktól, így akkor még inkább érvényesültek a hagyományos női-férfi szerepek a mindennapokban.

Forrás: Pixabay

Mindezt azért fontos megérteni, mert a kreativitás egyik állítólagos fő mérőszáma, hogy a nők és a férfiak milyen arányban képviseltetik magukat a Nobel-díjasok között. 

Nos, szikár és kérlelhetetlen, de történelmi távlatokban értelmezendő tény, hogy bár a Föld lakosságának több mint fele nő, százból csupán öt Nobel-díjas hölgy.  

És ha már történelmi távlatok! Az is szomorú tény, hogy

1903-ban a francia Marie Curie-t első körben kizárták a Nobel-díjra felterjesztettek listájáról csak azért, mert nő volt. A férjének – aki kétségkívül segítette őt tudományos munkájában – akarták adni az elismerést, Pierre Curie azonban jelezte, erről szó sem lehet, így végül Marie Curie lett az első női díjazott.

A happy enddel végződő történet némileg árnyalja a képet és rámutat arra, hogy önmagában a Nobel-díjak száma nem elég ahhoz, hogy eldöntsük, melyik nem a kreatívabb, főleg, ha ezt kiegészítjük Tom Jones igaznak vélt gondolatával.

Annál inkább alkalmasak erre a témakört vizsgáló naprakész kutatások, amelyek igazolják, hogy gőgicsélő csecsemőként minden lány és fiú nagyjából ugyanannyira kreatív, ezt később az őket érő környezeti hatások tompíthatják vagy serkenthetik.

Tehát, kedves lányok, fiúk, tisztelt Sir Tom Jones és Nobel-díj fetisiszták! Részrehajlás nélkül állíthatjuk, hogy ez legjobb esetben is csak egy izgalmas, de igazságos döntetlen lehet.