Kreativitás és mentális zavarok? Lehet összefüggés

Manapság csakúgy dobálózunk a kreatív jelzővel, pedig nem egy általános tulajdonság. A kreativitás olyan alkotóképességet jelent, amely eltér a szokásos gondolkodás- és kifejezésmódtól. Szakemberek szerint akár valamilyen pszichés betegség része is lehet.

Mi a kreativitás?

Olyan emberi tulajdonság, mely életünk minden területén jelen lehet. A kreatív személy késztetést érez arra, hogy kibontakoztassa, megvalósítsa alkotó szándékát. 

A kreatív személy tulajdonságai:

- kíváncsiság, fogékonyság, önbizalom, önmegvalósítás iránti vágy
- szeret elszakadni a megszokott dolgoktól
- nehezen tűri a szabályokat, lázadó, tiltakozó
- gyorsan megoldja a problémákat
- jól reagál a kétértelmű dolgokra

A kreativitás első jelei már óvodáskorban megjelennek, és ezek az évek során egyre magasabb és magasabb szintre juthatnak.

A felfokozott kreativitás és a mentális zavarok közötti összefüggés

Számos kutatás bizonyította, hogy a mentális betegségekkel küzdő emberek érzékenyebbek, másképp látják és érzékelik a körülöttük zajló eseményeket, nem véletlen, hogy sok híres művész küzd, küzdött valamilyen pszichés betegséggel. 

Lássunk néhány példát:

 

Vincent Van GoghForrás: Wikipedia

Vincent Van Gogh posztimpresszionista festőművész súlyos depresszióval és alkoholproblémákkal küzdött. Állapota annyira eldurvult, hogy egy veszekedés során levágta a saját fülét. Művei érzelmekkel telítettek, élénk színeket használt. Művészete nagy hatással van a modern festészetre.

 

Ernest HemingwayForrás: Wikipedia

Ernest Hemingway Nobel-díjas regényíró, novellista és újságíró bipoláris személyiségzavarral, hétköznapi nyelven mániás depresszióval küzdött. Nem bírta elviselni önmagát, alkoholista lett. 

 

József AttilaForrás: Wikipedia

József Attilát, az egyik legnagyobbnak tartott magyar költőnket ugyan skizofréniával diagnosztizálták, de az orvostudomány mai állása szerint borderline személyiségzavarral küzdött. Szélsőséges érzelmei önpusztító tettekhez vezették.

 

Természetesen a fenti példák távolról sem jelentik azt, hogy ha valaki kreatív, akkor valamilyen mentális zavarral küzd. Sőt!!! A kreatív ember belső világa bonyolultabb, érzékenyebb, és attól fantasztikus, hogy alkotásaiban képes megjeleníteni örömeit, bánatait, konfliktusait.

Légy kreatív a mindennapokban és engedd szárnyalni a fantáziádat!