Halálsoron a kreativitás, hóhérja a technológia?

Okostelefonok, közösségi média és digitalizáció. Csupán néhány a gondtalan XXI. századi hétköznapjaink kulcsszavaiból. De hol maradnak az önálló ötletek, a váratlan utazások a képzelet szárnyán?

Talán egy emberöltőnyit sem kell visszatekernünk emlékezetünk filmkockáit, hogy egy metróra felkaptatva önfeledt csacsogás, kacarászás üsse meg a fülünket és könyvükbe feledkező fiatalokat lássunk.

Mára ebből csak az emberek maradtak. Azok az emberek, akik lehajtott fejjel és átszellemülten a mindentudó okoskütyüjükbe temetkeznek.

Fotó: Robin Worral/Unsplash

Persze az összkép mégsem annyira rémes, hiszen a negyedik ipari forradalomnak hála – a teljesség igénye nélkül – két kattintást követően doktori disszertációkat olvashatunk a világhálón, habkönnyen rendelhetünk autóalkatrészt a földgolyó másik feléről, sőt, kis túlzással egy virtuális érintésnyire vagyunk mindenkitől. Na jó, azért talán nem mindenkitől.

Fotó: visuals/Unsplash

Ha viszont nem mértékkel fogyasztjuk a technológiai fejlődés gyümölcseit, akkor azok, akár az alkohol vagy a szerelem, ölhetnek, butíthatnak és bizony nyomorba is dönthetnek. A gyerekek elveszíthetik jórészt a meseolvasásnak köszönhető képzelőerejüket, fantáziavilágukat.

Sematikus lesz a gondolkodásunk és nem kizárt az sem, hogy képtelenek leszünk új ötletek kitalálására, hiszen miért törnénk a fejünket, ha a neten úgyis minden fent van? Megfoszthatjuk magunkat a személyes találkozások varázsától, az álmodozástól vagy a teljes nyugalomtól, amire igenis szükségünk van. Tudtad például, hogy az okosmobilok által kibocsátott kék fény jelentősen rontja az alvás minőségét?

Fotó: Dimitri Bong

Érvek és ellenérvek sokaságát állíthatjuk tehát egymással szembe a technológiai robbanás kapcsán, a parttalan vitának győztese viszont aligha lenne. Egy valami azonban biztos. Ha nem vigyázunk, az okoseszközeink felzabálják a gondolatainkat.