Siker, fény, pénz, csillogás. Ennyi lenne a modellek élete?

Na igen, a csapból is ez folyik... És persze, hogy vonzó a fiataloknak! Ám a valóság ennél sokkal acélosabb. Nem elég szépnek, karcsúnak lenned, sok más tulajdonságra is szükséged van. Velem tartasz? Bemutatom neked ezt a csodás, de kemény világot!

Gáll Franciska vagyok, nemzetközi topmodell. Az elmúlt években olyan neves világmárkák kifutóin vonultam végig, mint aDior, Giorgio Armani, Calvin Klein, Victoria Beckham, Alexander McQueen, és szerepeltem a Vogue, Elle, Glamour, L'Officiel, Grazia, Marie Claire magazinokban is.

 

Forrás: Gáll Franciska

A legbüszkébb a Dior napszemüveg-reklámomra és a Valentin Yudashkin óriásplakát-kampányomra vagyok. Ezen kívül számos hazai divattervezővel dolgoztam már együtt: Katti Zoób, Elysian, Nanushka, Daalarna, Konsanszky, Nubu, Szegedi Kata, Prieston és Nati100% Pure Idea.

A modellkedés mellett diplomát szereztem a Mod'Art International Hungary divatmenedzser szakán, illetve nyelvvizsgáztam német és angol felsőfokon is.Tizenhét éves voltam, amikor az egyik leghíresebb modellügynökség egy pláza mozijánál leszólított, hogy lenne-e kedvem modellkedni? Akkor még fogalmam sem volt róla, hogy ez mit is jelent, mivel jár, de hallottam, hogy nagyon sok ügynökség komoly összegeket kér el egy tesztfotózásért, ezért nem is vettem komolyan az ajánlatot.

Később kiderült: egy megbízható ügynökségbe botlottam.

Forrás: Gáll Franciska

Anyukám is elkísért az első megbeszélésre, és onnantól az egész életem megváltozott.Pár héttel később már az első magazinfotózásomon vettem részt, amit nem sokkal később az első külföldi utam követett.

Első próbatétel

Egy fiatal lánynak egyedül, hónapokig távol a családjától és a barátaitól, külföldön kell kezdenie a portfólió-építést. Az ügynökség megelőlegezi a repülőjegy és a modellszállás költségeit, de azokat a kinti munkák (ha vannak) keresetéből kell visszafizetni. A modell szállásokon kb. hat-hét lánnyal vagy fiúval laksz együtt, egy fürdőszobán és egy konyhán osztozva.
Képzelheted, már ott elkezdődik köztetek a versengés és a találgatás, hogy vajon ki lopta ki a hűtőből az otthonról hozott Túró Rudimat, és így tovább!

Forrás: Gáll Franciska

Második próbatétel

A kinti ügynökség egy térképet és egy címekkel teli listát nyom a kezedbe, és kezdődhetnek a castingok, nem számít, hogy a 40 fokos forró nyári melegben, vagy a -10 fokos téli hidegben kell bejárnod egy idegen várost, tömegközlekedéssel.

Első meglepetés

El kell menned a helyi magazinokhoz, divatházakhoz fotósokhoz, divatszakemberekhez, és ha valakinek megtetszel, szívesen dolgozna veled, akkor reménykedhetsz, hogy pár hét múlva megbízza az ügynökségedet egy fotózással vagy divatbemutatóval, és ezt már hatalmas megtiszteltetésnek is veheted, mert az első munkákért még nem is biztos, hogy fizetnek neked!

Forrás: Gáll Franciska

Marha jól hangzik, hogy körbeutazhatod a világot, új nyelveket, embereket, kultúrákat ismerhetsz meg, de amikor úgy utazol egy divathétre például New Yorkba, Londonba, Milánóba vagy Párizsba, hogy az egyik castingról rohansz a másikra, na meg sorba kell állnod a magassarkú cipődben kétszáz másik lánnyal együtt három órán keresztül, akkor hazaérkezve hullafáradtan nem tudod elmesélni, hogy milyen nevezetességeket is láttál a világvárosokból.

Giorgio ArmanivalForrás: Gáll Franciska

Egy modellnek nem könnyű formában tartani magát, az ügynökség hetente centivel méri a mell-, derék- és a csípőbőségedet, és ha az többet mutat az elvárt méretektől, el sem engednek a válogatásokra, kezdhetsz diétázni, sportolni, vagy a legrosszabb esetben csomagolni és szépen hazautazni, mert a helyedre azonnal találnak valaki mást a több száz lány közül.

Harmadik próbatétel (ami igazából nem az)...

Forrás: Gáll Franciska

A természetesség a legfontosabb, ezért ha modell akarsz lenni, messziről felejtsd el a műszempillát, műkörmöt, póthajat, műmelleket, a szolizást, és a jól látható helyeken a piercinget és a tetoválást.
Egy divatbemutatón az a lényeg, hogy egymás után ugyanolyan külsejű lányokat sorakoztassanak fel, hogy semmi ne vonja el a figyelmet a bemutató kollekcióról. Mindezek mellett a legfontosabb a kitartás, az akaraterő és a rugalmasság. Máshogy nem lehet csinálni, csak szenvedéllyel, és akkor jó pár hónap kemény munka után jön a várva várt siker!

Rihannával és Jessica AlbávalForrás: Gáll Franciska

Desszert is van ám! A legjobb érzés a világon, amikor egy újság címlapján, vagy az utcán egy óriásplakáton szembetalálkozol önmagaddal, és a leghíresebb divatmárkák kifutóin vonulsz végig, miközben világsztárok ülnek a nézők soraiban!

Nem akartam ezzel senki kedvét elvenni a modellkedéstől, de fontosnak tartom, hogy tudjátok, nem csak abból áll az egész, hogy szép ruhákban, talpig sminkben, és hajjal pózolunk egyet a kamera előtt. Szívesen mesélek még neked róla, tarts velem!

Gáll Franciska