Hol rontottam el? - Rágódás a múlton

Olykor sajnos mindenkit elöntenek a szomorú gondolatok. Egyre több és több fájó pillanat érkezik elménkbe a múltból. Vajon meg lehet szabadulni a régi gyötrelmektől?

KÍNZÓ EMLÉKEK

Amikor kísért egy emlék, eszünkbe jutnak a körülmények. Némelyik kinagyítva, más csak halványan, de valamiért ugyanazok a képsorok ismétlődnek.

Az emlékek ejtenek rabul, vagy épp mi ragaszkodunk hozzájuk annyira?

Hajlamosak vagyunk egyféleképpen tekinteni egy adott ügyre, pedig még a saját emlékezetünkben sem bízhatunk teljes mértékben, így aztán már ezen a ponton megkérdőjeleződik a vívódás fontossága.  

 

Megoldást nyújthat, ha egyszer, utoljára felidézzük és átéljük az eseménysort elejétől a végéig.  

Válasszunk ki egy időpontot és határozzuk el, hogy az lesz az utolsó, amikor arra a bizonyos nyomasztó dologra koncentrálunk, ami úgy emészt minket. Teremtsünk megfelelő körülményeket és miután végiggondoltuk, zárjuk le! Tudatosítsuk, hogy megtörtént és már tanultunk belőle!

Szelektáljunk! Ha újra rossz érzésünk támad, már tudjuk, hogy ez nem épít bennünket. Válasszunk egy másik, (lehetőleg kellemesebb) gondolatot, és irányítsuk arra a figyelmünket.

HIBÁK

Akár magunkat hibáztatjuk, akár valaki mást, tudnunk kell, hogy a múltbéli helyzet megváltoztathatatlan. Ha ezt elfogadjuk, már nagyot léptünk előre!

A hibázás természetes velejárója a létezésnek. Abban a pillanatban mindenki a képességeihez mérten cselekszik és ez nem róható fel neki. Ha magunknak meg tudunk bocsátani, másoknak is könnyebb lesz!

 

torn picture of couple

 

ERŐSSÉGEK

- Miben vagy a legjobb?
- A múlton való töprengésben!
- Áhh, az nagyszerű!

Na nem így értem, amikor az erősségek előtérbe helyezéséről teszek említést! Ha a rágódás nem visz előre, keressünk valamit, ami viszont igen!

Amiben jók vagyunk, az mindig előre visz. Sikerélményt okoz és elismerést kapunk érte. Ha több célravezető cselekedetünk van a jelenben, több kellemes emléket gyártunk magunknak a későbbiekre.

Az emlékezés nagyszerű képesség, már csak meg kell tanulnunk irányítani! Szabaduljunk fel! Érezzük jól magunkat!