“Mindig kettőn áll a vásár!” - Áldozathibáztatás régen és most

Mindenkit ért már igazságtalanság az életben. De hogyan válhat valakiből áldozat egy hétköznapi szituációban?

A bajba került luxusfeleség

Anthony van Dyck - Zsuzsanna és a vénekForrás: Wikipedia

Zsuzsanna és a vének története már több mint két és félezer éves, s kiváló példa az áldozathibáztatásra. A bűnösök jól tudták, hogy bármit is tesznek, egy fiatal nő mindenképpen elbukna velük szemben, hiszen ők a törvény szolgálatában állnak és a közösség megbecsült tagjai.

Zsuzsanna nagyon jó csaj volt, ráadásul mindig tisztességesen viselkedett. Hozzáment egy vagyonos pasihoz, akire felnéztek az emberek. Jó párosítás! Azonban a nő szépsége másoknak is feltűnt.

Két bíró gyakran járt Zsuzsanna férjéhez jogi ügyekben, és megtetszett nekik a gyönyörű feleség. Elhatározták, hogy utána mennek, és amikor egyedül lesz a kertben, majd jól megfenyegetik, hogy ha nem hajlandó lefeküdni velük, elmondják mindenkinek, hogy egy fiatal fiúval látták a kertben.

A történet szerencsés véget ért, amikor a nép végül kihallgatta külön-külön is a két "tanút" - akik már majdnem halálra ítélték Zsuzsannát -, így végül győzött az igazság, a nő helyett a valódi bűnösöket végezték ki.

Zsuzsanna csak a szokásos dolgait intézte a ház körül. A társadalmi normák szerint viszont esélye sem lett volna és ezt ő is tudta. A nép azonnal döntött. Egy ismeretlen hangnak kellett felszólalnia a tömegből, hogy egyáltalán eszükbe jusson megvizsgálni az ügyet.

Tényleg az én hibám?

"Minek ment oda?!"

Sokan nem tudnak felelősséget vállalni a tetteikért, s ilyenkor inkább másokat hibáztatnak. Van, hogy még maga az áldozat is elfogadja saját vétkességét, ha azt mondják, 

nem kellett volna olyan kihívóan öltözködnie, és különben is, minek ment oda?!

Legrosszabb esetben nem is hisznek neki...

Mindannyiunkkal megesik, talán már veled is előfordult nem egyszer, hogy mentséget kerestél egy bűnösnek, mert közel állt hozzád, vagy csak közelebb, mint az áldozat. De ezzel csak erősítjük a vétkesek táborát.

Ha valaki elmondja neked a történetét, legyél vele megértő, hiszen lehet, hogy te vagy az első, aki nem fordul el tőle!