Vita vagy pozícióharc?

Ugye te is érezted már azt, hogy egy vita után teljesen összeomlottál, és bármit megtettél volna azért, hogy ezt helyre hozd?!

A minap a barátaink egy étteremben vacsoráztak. Indulni készültek, de nem tudták az étterem pontos címét, ahova a taxit hívhatják. A férfi gyorsan előkapta telefonját, és keresni kezdte az interneten a pontos címet, mire a párja így reagált: „Megkérdezem a pincért."

 

Kicsit összekaptak ezen, amitől mindenki kellemetlenül érezte magát. Gondolom, az est további része sem volt felhőtlen számukra, mert a férfi úgy érezte, hogy a párja egy pillanat alatt porba tiporta.

 

Attól senki nem lesz se több, se szerethetőbb, ha mindenbe beleszól és észt oszt. El kell tudni fogadni, hogy vannak női és férfi szerepek.      

 

Fontos, hogy teret tudj hagyni a másiknak, és engedd kiteljesedni, de közben ne érezd támadásnak, ha ő másik utat választana.

Az ilyen esetek után általában az a sértődöttebb, aki bántotta a másikat, „pedig ő csak jót akart". A nagy fenét! 

Vita, vagy hatalmi harc?Copyright: Uliana Dementieva

Ez önbecsapás, mert ilyenkor valójában azt demonstráljuk, hogy mi vagyunk a kapcsolatban a domináns fél.  

Lehet, hogy apróságnak tűnik, de ezekkel a problémákkal foglalkozni kell, mert, ha nem, akkor egyszer csak azon kapod magad, hogy folyamatosan konfliktusba keveredsz másokkal, és nem érted, hogy miért!

Az ember legtöbbször észre sem veszi, hogy hatalmi harcba keveredett a családban, munkahelyen, vagy akár baráti társaságban. Pedig, ha nem veszel erről tudomást, akkor a felesleges csatákkal rengeteg energiát veszíthetsz, és életed legfontosabb kapcsolataiban halmozhatsz fel ellenszenvet.

 

"Lehet, hogy azért mész bele a pozícióharcba, mert a párod is robbanékony, heves ellenfél..."Forrás: Unsplash

 

Mi a pozícióharc háttere? Miért vagyok ilyen?  

- kérdezheted most. 

Az egyik lehetséges válasz, hogy ezt hoztad otthonról. Vannak olyan családok, ahol a hatalmat nagyra értékelik, a gyerek élete során gyakran hallja a szülőtől azt, hogy

az életben a legfontosabb a siker és a megbecsülés, az élet küzdelem, nem kell másoknak megmutatnod a sebezhetőségedet, mert kihasználják.

 

Merj ezen változtatni!

  • Légy őszinte önmagadhoz
  • Gondolkodj pozitívan
  • Tanulj a saját és mások hibáiból
  • Találd meg belső értékeidet
  • Hidd el, hogy önmagadért is szerethető vagy
  • Ne az elvárásokért, hanem önmagadért tedd azt, amit teszel!

 

De az is lehet, hogy azért mész bele a pozícióharcba, mert a párod is robbanékony, heves ellenfél a hatalmi harcban. Kérdés, hogy tudod-e ezt kezelni?

Mindannyian különbözőek vagyunk, saját gondolat- és érzelmi világgal, emiatt másképp reagálunk az ingerekre, történésekre. Természetes, hogy a különböző nézetek vitához vezetnek, de a jó vita építi a kapcsolatot.

Ha a másik fél erőszakos, manipulatív módon próbálja elnyomni az akaratodat, akkor te egy mérgező kapcsolatban vagy benne. Ez igaz a baráti, családi és szerelmi kapcsolatokra is.

Saját érdeked, hogy időben vedd észre a jeleket és cselekedj tudatosan!

Sokszor anélkül, hogy észrevennénk, vonzódunk mások hatalmi harcához, de mielőtt belemennél a játszmákba, képzeld magad a másik helyzetébe, és ne feledd, hogy az élet sosem marad az adósod.

Az önmagunkról alkotott kép a szerelemben, barátságban, és a munkahelyen is nagyon fontos szerepet játszik. Akinek nincs rendben az önértékelése, mindenkit versenytársnak fog látni, és ha esetleg sikert ér el, új eszközöket keres a kitűnéshez, melyek akár erkölcstelenek és bántóak is lehetnek. 

Mit tehetsz, ha magadon fedezed fel ennek a jeleit?

Legyél őszinte önmaghoz, és ne másokat okolj a saját kudarcaidért! Akinek az önértékelése rendben van, az külső megerősítés nélkül nélkül is tudja, hogy értékes.

Mondják, hogy mindenki a saját sorsának kovácsa, s ez valóban így van: te döntöd el, milyen életet élsz, milyen emberré válsz. A változtatás lehetősége a kezedben van, a kérdés az, hogy mersz-e élni a lehetőséggel?

 

SZV