Mi történik, ha saját magunkkal kell megvívni egy harcot?

"Ej, ráérünk arra még!" - Van, aki így reagál, ha felmerül egy megoldásra váró probléma. De meddig lehet halogatni? Nem jobb, ha csírájában fojtjuk el a bajt? A lényeg, hogy ne aggódjunk! Inkább oldjuk meg okosan!

Az élet időnként mindannyiunknak feladja a leckét, ráadásul sokszor a mélyvíztechnikát alkalmazza. Emiatt az is előfordulhat, hogy saját magunkkal keveredünk vitába. Döntenünk kell, de hogyan? 

 

DON'T PANIC! 

Mike fotója a Pexels oldaláról

Semmi baj! A problémák egyik jellemző tulajdonsága, hogy meg lehet őket oldani! Még ha két rossz közül kell is választani, biztosak lehetünk abban, hogy egyszer túl leszünk az egészen, el fog múlni. Először is rendezzük az érzéseinket és vegyük sorra, hogy milyen következménye lehet a döntéseink különböző verzióinak. Legjobb, ha írunk egy listát és számozással rangsoroljuk őket.

ESSÜNK TÚL RAJTA!

Ha megvan a lista, válasszuk ki onnan a legnehezebb feladatot és kezdjük azzal. Ezáltal elkerüljük az őrlődést és a felesleges idegeskedést. Vitás helyzetben is legjobb, ha a fő problémát tárgyaljuk ki először. Amennyiben azt sikerül megoldani, egyre könnyebb lesz a dolgunk.

 MI A CÉL?

Photo by Matt Duncan on Unsplash

 Állapítsuk meg a végcélt! Ha már tudjuk, hogy mit szeretnénk elérni, máris sokat segítettünk magunkon. A motiváció adott, már csak az úton kell elindulni. Legyünk tevékenyek, ne féljünk lépéseket tenni, de azért ilyenkor is fontos a mérlegelés és a jó időzítés!

 MIVEL MENNYIT? 

Mike fotója a Pexels oldaláról

 Szabjunk határidőket! Lehetőleg mindenre! Jelöljük ki a dátumot és legyünk szigorúak magunkhoz! Ez nem mindig könnyű, pláne eleinte, de szép lassan természetessé válik, és észrevétlenül lesz egy rakás sikeresen befejezett projekt az életünkben.

 KIKAPCSOLÓDÁS 

Mike fotója a Pexels oldaláról

Nem kizárt, hogy éppen az fogja megoldani a problémát, ha egy kicsit nem törődünk vele. Túl nagy feszültség esetén muszáj lazítani! Érezzük jól magunkat, szabaduljunk fel! Találkozzunk másokkal, kérdezzük meg tőlük, hogy ők mit tennének. Olykor a legváratlanabb helyről érkezik a megoldás, járjunk nyitott szemmel!