Szeretetnyelvlecke - Ismerd fel a sajátodat!

Az előző rész alapozása után ma szintet lépünk. Megpróbáljuk kitalálni a saját szeretetnyelvünket, felmérni, hogy állunk üzemanyaggal. Mire van szükségünk, mi okoz örömet, mitől telik csordultig a szeretet-tankunk.

Erre rájönni nem olyan bonyolult dolog, csak át kell gondolnod, hogy mit kérsz leggyakrabban a szüleidtől, testvéreidtől, barátoktól, szerelmedtől, szóval bárkitől, aki számít.

 

Forrás: Unsplash

Ha az elsődleges szeretenyelved az „elismerő szavak"...

...biztosan jólesik, ha egy jó jegy, sportteljesítmény, szépen sikerült kézműves darab, vagy az elvégzett házimunka után megdicsérnek. Vagy, ha barátod, barátnőd azt mondja, aznap különösen szép vagy. Ha ilyenkor egy kösz után csak a szádat húzod, és arra gondolsz, jobb lett volna némi zsebpénz, vagy egy szál virág, akkor veled hiába is beszélnek az elismerő szavak nyelvén, a tank ettől nem lesz tele.

 

Forrás: Unsplash

 

Ha minőségi időre van inkább szükséged...

...és a szülinapodon egy mozizással, pár nap utazással lepnek meg, s ettől a plafonig felugrasz örömödben, akkor ez a te nyelved. Ha köszönöd, de inkább egy új cipőnek, trendi fülbevalónak, vagy bármi hasonlónak örültél volna jobban, akkor a minőségi idő sem feltétlenül a te műfajod.

 

Forrás: fauxels fotója a Pexels oldaláról

Ha ajándékozásról van szó...

...te vagy a legkreatívabb, folyton azon agyalsz, mit adj másoknak, ugyanakkor imádod, amikor te kapsz valamit, legyen az bármilyen apróság. Mindenféle „kis vackot" hálásan és örömmel fogadsz, legyen az egy színes radír, egy ceruza, nyaklánc, egy tábla csoki. Maga az érzés, hogy kaptál valamit, boldogít. Ha így érzel, amikor meglepnek valamivel, akkor megtaláltad a szeretetnyelvedet. Ha mosolyogva magaddal viszed, aztán a szobádban félrerakod, akkor gondolkozz tovább.

Forrás: Unsplash

Amikor anyukád kivasalja a ruhád, vagyis szívességet tesz neked....

...csordultig telítődik a szeretet-tankod, ha kikészíti a másnapi fontos dolgaidat, megtesz helyetted valamit, boldognak érzed magad? Ha nem írtál leckét, de a barátod odatolja a füzetét, hogy másold le, vagy amikor elszalad a büfébe, nemcsak magának, de neked is visz egy kis nasit, azaz megtesz helyetted valamit, örömet érzel? Akkor bizony a szívességek a te szeretetnyelved. Ha ezek a dolgok nem mozgatnak meg különösebben, akkor pedig nem.

Forrás: Pexels

Ezerféleképpen lehet valakit megérinteni, a testi érintés...

...lehet számodra kimondottan kellemes, de kifejezetten kellemetlen is. Persze nagyon nem mindegy, ki „tapogat", ez nyilvánvaló, de ha reggelente a barátokkal puszival, öleléssel köszöntök egymásnak, s számodra mi sem természetesebb, sőt, kimondottan szereted ezt a szokásotokat, akkor nagy eséllyel fontos számodra a testi érintés. Ha szereted, ha anyukád simogatja a hátadat, karodat, miközben mondjuk filmet néztek, akkor egyre gyanúsabb, hogy jó helyen keresgélsz. Ha pedig most egy finom összebújásra gondolsz, s már attól is félig megtelt a szeretet-tank, akkor egészen biztos, hogy ez lesz a szeretetnyelved.

Jó, ha tudod, nincs olyan, hogy valaki csak egy nyelven beszél, a szívességek nyelvén beszélő embernek is jólesik, ha szavakkal is elismerik a munkáját, s aki nem ugrál a simogatásért is szeretetheti, ha a szerelme megpuszilja. Mint általában az életben, semmi nem fekete-fehér. De ha tudod, mi az, ami a leginkább boldoggá tesz, elkezdhetsz azon is gondolkodni, hogyan tehetnéd te boldoggá a körülötted élőket.

Ennek legjobb módja a próbálgatás. Egy hétig az egyik, egy hétig a másik nyelven szólj azokhoz, akik igazán fontosak számodra. Öt szeretetnyelv, öt hét. Talán első nekifutásra hosszúnak tűnik, de az élet is az, így a „befektetésed" garantáltan megtérül.