Hogyan osszuk be a fizetésünket? Íme egy remek módszer az anyagi biztonság megteremtéséhez

Mindenkivel előfordult már, hogy a pénz csak úgy kifolyt a kezei közül. Rengeteg stressztől szabadulhatunk meg, ha átvesszük az irányítást és okosan osztjuk be a fizetésünket. Egy jól megtervezett költségvetés segíthet ebben.

Mindegy, hogy mekkora az összeg, a teljes havi bevétel lesz a száz százalék, amit három részre fogunk osztani: 50/30/20.

Ezt a három számot kell megjegyeznünk. A felosztás a következőképpen fog kinézni:

50% - SZÜKSÉGLETEK

Idetartoznak az alapvető, havi kiadásaink, mint a lakás vagy a ház díja, az étkezés, egészségügyi kiadások, biztosítások, hitelek törlesztője és minden olyan költség, ami rendszeresen fizetendő.

Forrás: Shutterstock

 

30% - EGYÉB KIADÁSOK

Ezek nem a túléléshez elengedhetetlen kiadásaink, de általában előfordulnak. Ilyenek például a hobbik, a szórakozás, különféle előfizetések (Spotify, Netflix, Youtube, stb.), szépségápolás (fodrász, műkörmös, szolárium, étterem).

Ezen a ponton lehet ügyeskedni a spórolással, hiszen itt főként kényelmi szolgáltatásokról és termékekről beszélünk.

E Swamy képe a Pixabay -en.

20% - MEGTAKARÍTÁS

Ha huzamosabb ideig félre tudjuk tenni havi jövedelmünk húsz százalékát, hamarosan megszűnhet az aggodalom és anyagi biztonságérzetünk is stabilizálódik.

A folyamatosan gyűlő spórolt pénzhez csak végszükség esetén nyúljunk hozzá! Egy váratlan kiadás, baleset, vagy egyéb nehéz helyzet bármikor adódhat és nagy megkönnyebbülés lesz, ha ilyenkor képesek vagyunk önállóan megoldani a problémát.

Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

A példa a következőképpen néz ki tehát, ha 250 000 forinttal számolunk:

Havi bevétel: 250 000

50% - 125 000

30% - 75 000

20% - 50 000

Ha a havi kiadások meghaladják ezeket a számokat, valószínűleg érdemes bizonyos dolgoktól ideiglenes búcsút venni! Ez nem jelenti azt, hogy az élet csupa lemondás lesz mostantól, de mindenképpen át kell gondolnunk, hogy mire költünk és mire nem!