A férfiasan tökéletes arcbőr titka: ápold akkor is, ha nincs vele problémád!

"Minek használjak drága kozmetikumokat, ha ott a jól bevált kézmosó szappan?" – kérdezik sokan, és nem értik, miért nem akarnak eltűnni az idegesítő kis mitesszereik, illetve mi okból kezdenek ráncosodni már a húszas éveik vége felé.

Bár a férfiak bőre ellenállóbb és erősebb, mint a nőké, a napi ápolási rutinra ugyanúgy szüksége van, viszont egyáltalán nem mindegy, milyen termékeket használsz.

– hangsúlyozza Boda Tünde kozmetikus.

Ezeket az alapvető ápolószereket mindenképp szerezd be otthonra!

Forrás: Unsplash

Arctisztító

Kerüld az alkoholos folyadékokat és zseléket, mert ezek nagyon szárítják a bőrt! Ugyan a férfiak 80%-a a nőkhöz viszonyítva zsírosabb bőrtípussal rendelkezik, feleslegesen akkor sem érdemes gyötörni az arcodat. Amennyiben a mitesszerek ellen harcolsz, inkább szerezz be egy BHA-s, azaz szalicilsavas vagy gyümölcssavas hámlasztó terméket a szemcsés bőrradír helyett, mert előbbi a pórusok mélyére hatolva képes kitisztítani azokat, és nem csak a felszíni lerakódásokat dörzsöli le.

Ha hagyod, hogy az oxidálódott, megszilárdult faggyú- és hámsejtdugók kitágítsák a pórusaidat, előfordulhat, hogy még a mitesszerek eltávolítása után sem húzódnak vissza teljesen, előnytelen, lyukacsos bőrfelszínt eredményezve. Tehát ha te magad nem boldogulsz az eltávolítással, bízd kozmetikusra a műveletet!

Forrás: 123RF

Toner

Az arclemosó használatát követően töröld át az arcod alkoholmentes tonizáló folyadékkal! Erre azért van szükség, hogy összehúzd a pórusaidat, illetve visszaállítsd a bőröd egészséges kémhatását. Egyes arctisztítók enyhén lúgosak, a toner viszont savasítja az arcbőrt, valamint kiegyenlíti annak pH-értékét, és visszaadja teljes védekezőképességét.

Forrás: Shutterstock

Borotválkozás utáni arcszesz

A borotválkozás során mikrosérülések keletkezhetnek az arcodon, melyeken át a baktériumok bejuthatnak a bőrfelszín alá, és gyulladást generálhatnak. Választhatsz alkoholmentes antiszeptikus arcszeszt, de az sem tragédia, ha szerepel benne ez az összetevő, ám fontos, hogy mindkét típus használatát követően hidratálj.

Forrás: Shutterstock

Hidratáló krém

Ezek a krémek növelik a bőr felső rétegének víztartalmát, illetve megakadályozzák a vízveszteséget. Sajnos nem jó megoldás az "egész testre egy krém"-taktika, hiszen az arcbőr sokkal vékonyabb és másfajta törődést igényel, mint a tested többi részének kültakarója. Ha teheted, látogass meg egy kozmetikust, aki pontosan tudja, hogy a te bőrtípusod milyen fajta terméket kíván, így nem kell majd végigpróbálgatnod a drogériák teljes kínálatát, míg végre rálelsz az igazira.