30 napos meditációs kihívás

A meditáció beszivárgása a mindennapjainkba szükségszerű. A digitális technika fejlődéséhez képtelenség alkalmazkodni, akárhogy is erőlködik az elménk.

Egymás után nézzük a pár másodperces videókat. Az egyiken sírni kell, a másikon nevetni. Egy percen belül, mint egy flippergolyó, akár tízszer is ide-oda csapódhatunk az érzelmi szélsőségek között.

Persze sokat tanulhatunk és tájékozódhatunk ezekből, vizuálisan meg aztán tényleg lenyűgöző impulzusok érnek, de a legjobb, ha néha megengedünk magunknak egy "mindenmentes" pihenést, mielőtt tovább úszunk az információk sűrű tengerében.

Eleinte nagyon elutasító voltam a meditációval, mert azt gondoltam, hogy nekem nem megy, nem tudok ellazulni, nem tudok lebegni lótuszülésben a nappaliban, és hasonlók. Fogalmam sem volt, hogy ez sokkal egyszerűbb, és akár nevezhetnénk szellemi áramszünetnek is, hogy ne tűnjön olyan elérhetetlennek.

A meditáció maga a semmi, s ennél többet nem is kell gondolnunk róla az egy hónapos periódus alatt. Mindenkinél mást hoz elő, de ez teljesen rendben van. A lényeg, hogy ne legyenek elvárásaink, ez csak egy kellemes szieszta.

Érdemes rövid idővel kezdeni és addig növelni, ameddig csak szeretnénk.

meditáció, jegyzetFotó: Pintér Daniella

Ha megvan az elhatározás, más dolgunk nem lesz, mint ötnaponta öt perccel emelni a meditáció időtartamát. Ezt betartva pár héten belül fél órás nyugalommal ajándékozhatjuk meg magunkat, minden nap.

Nekem mindig segít, ha vezetem a jegyzetfüzetemben, hogy éppen hol tartok.