Eltűntem az online térből

A digitális detox mára egy népszerű, néhány napos próbatétellé vált. Felfedezhetjük, hogy van-e élet az interneten kívül, tanulmányozhatjuk, mennyit bírunk eszközeink és online profiljaink nélkül.

Két évvel ezelőtt, egy őszi reggelen elhatároztam, hogy nem fogok bejelentkezni aznap a facebookra. Kíváncsi voltam, feltűnik-e valakinek. Önelégült mosollyal vártam az aggodalmas "élsz még?" üzeneteket. A második nap reggelén felháborodva konstatáltam, hogy senkit nem érdekel az "eltűnésem".

Copyright: fizkes/123RF

Különféle filozofikus gondolatokat ébresztett ez bennem. Például, hogy nekem feltűnne-e, ha valaki nem lenne aktív a facebookon néhány napig, engem érdekelne-e, hogy kivel mi történik.
Nem. Sajnos nem. Jó, ezt elfogadható gondolatmenetnek találtam, így a megtépázott egómmal folytattam az egyre üresebbé váló életemet.

Hamarosan persze érdeklődni kezdtek, de - addigra már jogos - sértettségemből adódóan közöltem, hogy engem nem érdekel a facebook, és az sem, hogy kivel mi történik ott, ezért nem is lépek be egy darabig. Rájöttem, hogy ez nem is hülyeség, így azóta sem használom a fiókomat.

Korábban viccesen megfogalmazott történetekkel és sarkos véleményemmel fontoskodtam, de mára ezt inkább nevetségesnek találom.

 

Stressz A FoMO effektus minimálisan megjelent, de szembe akartam nézni ezzel a gyengeségemmel. Mindig az jutott eszembe, hogy egy pár évtizeddel ezelőtt az emberiségnek köze nem volt ehhez a világhoz. Valószínűleg nem a túlélés múlik rajta.

 

Hírek

Azelőtt gyakrabban frissítettem a híroldalakat, mint a saját e-mail fiókomat, hogy képben legyek, ha esetleg közéleti témában kellene megnyilvánulnom. Nehogy már ne tudjak hozzászólni és állást foglalni.

Kíváncsi voltam, ha nem olvasok híreket, eljutnak-e hozzám a fontos tudnivalók. Érdekes tapasztalat, hogy csak azok jutnak el.

Konklúzió

Felesleges lenne vetíteni: nem olvasással és tudományos kutatásokkal töltöm azóta az időmet, de tény, hogy kevesebb felesleges adatot kell feldolgoznia az agyamnak.

Valahogy sokkal egyszerűbb minden, mióta nem kell tudnom arról, hogy valakinek benőtt valami a bőre alá, vagy hogy Danikának kiesett az utolsó tejfoga, Mirabella pedig megkapta a veszettség ellenit.

Nem áll szándékomban démonizálni az internetet, hiszen nagyon sokat segít az életünkben, sőt, szuper, hogy a rendelkezésünkre áll, de mindenképp fontosnak tartom, hogy gondoljuk meg, mivel töltjük ki életünk napjait!