Depressziós lehet egy szeretted? Ismerd fel az árulkodó jeleket!

A súlyos depressziós zavar tipikus tünetei egyénenként különbözhetnek, és gyakran hosszú ideig rejtve maradnak, hiszen számos érintett leplezi problémáit családja és barátai előtt.

Rengetegen úgy képzelik el a depressziós embert, mint aki állandóan lógatja az orrát, és semminek nem tud örülni. A képlet azonban sajnos nem ilyen egyszerű. A látványos letargia mellett az alábbi rendellenességek is árulkodhatnak erről a betegségről.

Feledékenység

A folyamatos érzelmi-mentális nyomás általában a rövid távú memóriát befolyásolja negatívan. Emellett feltűnő lehet, hogy az illető nehezebben hoz döntéseket, illetve gyakran összezavarodik beszélgetés vagy bizonyos tevékenységek közben.

Forrás: Shutterstock

Erőltetett vidámság

Ha ismerősöd csendben szenvedő típus, akkor meglehet, hogy a találkozókon ezer foggal vigyorog, és látszólag jó a kedve, ám igyekszik kizárólag felszínes témákról eszmét cserélni, és nem szívesen beszél az érzéseiről vagy a magánügyeiről.

Alvászavarok

Az aluszékonyság (hiperszomnia) és az álmatlanság (inszomnia) is megkeserítheti a mentális gondokkal küszködők mindennapjait. Ez természetesen sokkal feltűnőbb, ha együtt élsz az illetővel, de a karikás szemek, a rengeteg nem fogadott hívás, valamint a pontatlanság is árulkodó jel lehet.

Fotó / Shutterstock

A libidó csökkenése vagy növekedése

Ha a párod az utóbbi időkben ódzkodik az együttléttől, vagy ha próbálkoztok, olyan, mintha fejben máshol járna, az utalhat pszichés betegségekre. Egyes esetekben ennek ellenkezője, a fokozott nemi vágy is hatalmába kerítheti az érintettet, hiszen a kielégülés során felszabaduló boldogsághormonok enyhítik a szorongását, ezért jobban kívánhatja a szexet.

Hangulatváltozások

A kedélyállapot ingadozásainak hátterében sokszor az áll, hogy a beteg alapvetően borzalmasan érzi magát egész nap, csupán ideig-óráig képes ezt leplezni. Tehát nem a jó és a rossz között változik a hangulata, hanem a még épp tolerálható és az elviselhetetlen között.

Függőségek kialakulása

Nem feltétlenül kell alkoholra vagy drogokra gondolni! Bármilyen tevékenységre rákattanhat az illető, hogy csökkentse a belső feszültséget. Ha ismerősöd vagy családtagod mostanában szokatlanul sok időt tölt például sorozatnézéssel, nassolással, vásárlással, számítógépezéssel vagy telefonozással, az utalhat a mentális egyensúly felborulására.

Forrás: Origo

Begubózás

Amikor az ember magát is alig bírja összekaparni, hogy elvégezze a napi teendőit, mások ügyei elkezdenek háttérbe szorulni számára. Gyakran mondja le a közös programokat, mert nem akarja terhelni gondjaival a barátait, és ahhoz sincs energiája, hogy egész végig úgy tegyen, mint aki teljesen rendben van lelkileg.

Megváltozott külső

A hirtelen fogyás vagy hízás rengeteg egészségügyi probléma velejárója lehet, így a depresszióé is. Mivel mindenki másképp kezeli ezt az állapotot, nem feltétlenül tudod ránézésre megállapítani valakiről, hogy ettől a betegségtől szenved. Van, aki elhanyagolja magát, de szép számmal akadnak olyanok is, akik a nehéz időszakokban még igényesebbé válnak, mert ad nekik egyfajta biztonságérzetet, hogy legalább a megjelenésüket ők irányítják.