Ilyen játékokat érdemes venni a kutyusodnak: kerüld a bóvlit, veszélyes lehet!

Hogy a te kutyád milyen játéknak örülne, azt valószínűleg senki nem tudja előre megjósolni. Ahány eb, annyi preferencia, de azért igyekeztünk összeszedni a legfontosabb szempontokat, amiket érdemes szem előtt tartanod játékvásárláskor.

Eddze a fogakat és az állkapcsot!

Egy kutyának muszáj rágnia, hogy kondiban tartsa fogazatát, állkapcsát, illetve megtisztítsa "agyarait" a felgyülemlett lepedéktől. A kölykök nagyjából 4-5 hónapos korukban kezdik meg a fogváltást. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy kéznél - elnézést, mancsnál - legyen valami, ami egyrészt enyhíti az esetenként jelentkező kellemetlen érzéseket, illetve elősegíti a csontfogak megfelelő beépülését.

Forrás: 123RF / Wytrazek

Erre a célra kiválóak a két végükön csomózott, vastagabb kötelek, a minőségi, szintetikus alapanyagokból készült játékok, a kávéfa rágóbotok, sőt, akár egy egészben lefagyasztott sárgarépa is megteszi. Ez nem túl kemény ahhoz, hogy sérülést okozzon, egészséges tápanyagokkal látja el a szervezetet, illetve kellemesen hűsíti az irritált ínyt.

Fontos! Ha csontot adsz a kutyusnak, az mindenképp nyers legyen, különben a lepattanó szilánkok súlyos sérülést okozhatnak a szájában és az emésztőrendszerében.

Vigyázz, mérgező!

Mindenképp olvasd el a termék címkéjén az apróbetűs részt! A BPA, az ólom, a tartósítószerként használt formaldehid, a ftalátok és a PVC káros lehet kedvenced egészségére.

Fűszerezze meg az életét!

Ha szeretnéd tovább fokozni a rágcsálás élményét, válaszd a KONG nevű, természetes gumiból előállított, több méretben és formában kapható terméket! Ezt megtöltheted bármilyen finom falattal, így nem csak elfoglalod a kutyust, de a nassolás iránti vágyát is kielégíted.

Hadd élje ki a vadászösztönét!

Némelyik eb él-hal a csipogó plüss- vagy gumifigurákért, míg mások inkább idegenkednek tőlük. Ma már lehet kapni ultrahanggal működő sípoló játékokat, melyek révén a kutya öröme és gazdái nyugalma is megmarad. Praktikus alternatívája a dobálós játékoknak az úgynevezett csalibot vagy kutyapeca, mely egy horgászbotra hasonlít, a zsinór végén pedig általában plüssfigura vagy kendő várja, hogy a kedvenced elkapja és jól megcsócsálja.

Fejlessze az elméjét!

Az újgenerációs ügyességi játékok az étel megszerzésére irányuló motivációra alapoznak. A termék fajtájától függően az ebnek különböző csúszkákat kell odébb tolnia, fedeleket kell felnyitnia, gombokat kell megnyomnia, stb., hogy jutalomfalathoz jusson.

Ha nem akarsz ilyesmire költeni, válaszd ennek pofonegyszerű megfelelőjét, a poharas játékot! Végy három poharat, vagy bármilyen kis edényt - lehetőleg olyanokat, amiket az állat könnyűszerrel fel tud borítani - , majd az egyik alá tegyél rágcsálnivalót úgy, hogy a kutyád lássa a műveletet!

Keverd őket össze, majd hagyd, hogy kitalálja, melyik alatt rejtőzik a falatka! Ha már megy neki három pohárral, növelheted a számukat, hogy nagyobb kihívás elé állítsd kedvencedet.