A világ legextrémebb repterei - 1. rész

Utazni mindenki szeret, de a járványhelyzet miatt egyelőre csak kevesen tudnak. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én imádok repülni, lassan már az is mindegy hova, csak mehessek. Nosztalgiával gondolok a zárás előtti utolsó utamra: az Athénba tartó repülőn a mellettem ülő srác végig imádkozta a repülést, miközben az esküvői videóját játszotta le, végtelenítve. Akkor picit idegesített, most mosolyogva gondolok rá. S a négy fal között üldögélve, repterek, webkamerák képeit nézegetve tervezem, hogy hova fogok egészen biztosan elutazni, ha végre kiszabadulok innen.

Álmaim célpontjai között szerepelnek olyan helyek is, melyeknek repterei a legextrémebbek a világon. Ezeken a reptereken csak olyan pilóta landolhat, akinek papírja van róla, hogy képes arra a bravúrra, ami a biztonságos fel- és leszálláshoz szükséges. Néhányról már te is biztosan hallottál, de garantálom, hogy tudok neked újat mondani. Rangsorolás nélkül, íme!

 

1. Tendzing-Hillary Repülőtér - Nepál, a legveszélyesebb

A világ legveszélyesebb repülőtere, ahova a világ legmagasabb hegycsúcsait megmászni akarók érkeznek. A nevét is Edmund Hillary hegymászóról kapta, aki az egész repteret kitalálta, helyet keresett neki, s megépíttette. A kifutó csupán 500 méteres, s borzasztóan meredek. Csak bizonyos körülmények között, bizonyos géptípusokkal lehet Luklában leszállni, mivel itt nem létezik az úgynevezett átstartolás: ha egyszer a pilóta megkezdte a leszállást, csak egy lehetősége van. Ha nem sikerül, az bizony katasztrófa.

 

2. Santos-Dumont repülőtér - Rio de Janeiro, a leghajmeresztőbb

Nagyon rövid pályák, egy nagyon pici területen, na meg a híres Cukorsüveg-hegy teszi veszélyessé itt a fel- és leszállást. Ha a pilóták nem kezdik meg időben a landolást, a Cukorsüveg-hegynek ütközhetnek, ha előbb kezdik, mint kéne, akkor pedig a vízben landolhatnak, szóval ide is kell a bravúr.

 

3. Princess Juliana Nemzetközi Repülőtér - St. Maarten, a repülőgép simogató

A tengerpart 30 méterre van a leszállópályától, az érkező gépek mégsem veszélyesek, sőt, hatalmas élmény, ahogy 20 méterrel az ember feje fölött repül el egy monstrum. Ám az induló repülőgépek és az emberi hülyeség együtt okozott már nem egy balesetet, melyek között halálos is volt.

 

4. Cristiano Ronaldo Nemzetközi Repülőtér - Madeira, aminek mindkét vége tenger

A hegyoldalba építették, s a világ harmadik legveszélyesebbjeként tartják nyilván a világklasszis focistáról elnevezett repteret.

 

 

5. Gibraltári Repülőtér, ahol a leszállópálya áthalad egy négysávos autóúton

A világ ötödik, Európa második legveszélyesebb repülőterét teniszpálya, focipálya és strand veszi körül, s fel- és leszálláskor a gépek egy nagyon fontos, négysávos úton, a Winston Churchill Avenue-n haladnak át. Megállni ezen a reptéren is csak "satufékkel" lehet.

 

A következő részben folytatjuk, mert van még bőven életveszély a tarsolyunkban. :)