Top 5 PC játék, melyeket muszáj letöltened - szerintünk

A Steam az ingyenes játékoktól a legnagyobb költségvetésű elit címekig a legkülönfélébb videójátékok sorát ajánlja fel a felhasználói számára. A következő listával a friss PC-játékosoknak szeretnénk segíteni abban, hogy mik azok a játékok, amiket mindenképpen érdemes behúzniuk. Következzen hát az 5 legjobb PC-játék – a mi szemszögünkből.

#5 – Team Fortress 2
Nem, nem mai játék. Nem, nem tartozik a mainstream shooterek közé. Mégis az egyik kedvencem. Aki esetleg nem ismerné, mert új a PC-világban, avagy nem új, de az utóbbi másfél évtizedben csukott szemmel böngészte a Steam áruházát, annak érdemes elmondanunk néhány dolgot a játékról. A Steam Statisztikák szerint jelenleg 9. helyen álló játék, mely a 2007-es megjelenése óta aligha csúszott le akár egyszer is a 10 legjátszottabb játék listájáról, műfajának alapját képezi. Egyes rossz szájak szerint nincs Overwatch, nincs Paladins, sőt semmilyen osztályspecifikus csapatmunkán alapuló online FPS nincs a TF2 nélkül.

 Játékmenet:

A játék során két csapat játszik egymás ellen körökre osztott meccseket. A kékek (BLU = Builders League United) és a pirosak (RED = Reliable Excavation Demolition) a két testvér, Redmond és Blutarch cégrivalizálásából született harcot megvívó zsoldosok. A játék a legalapvetőbb, online csapatlövöldékre legjellemzőbb játékmódokkal operál: Payload, King of the Hill, Capture the Flag, Team Deathmatch stb. Az alaptörténet szerint mindkét cég a főhadiszállásán őriz egy aktatáskát, amiben titkos ipari információk találhatók. A másik cég zsoldosainak célja ezeket ellopni, ez foglaltatott bele a Capture the Flag játékmód sajátos TF2-es megoldásába, ahol az ellenséges csapattól nem egy zászlót, hanem ezt a bizonyos aktatáskát kell ellopni és biztonságban a saját főhadiszállásra szállítani.

A játék legnagyobb különlegessége a kilenc karakter, amik közül választani lehet. Mindegyik osztálynak – zsoldosnak – más és más képességei vannak: a gyorsaságuk, sebezhetőségük, sebzésük, méretük, áttörő képességük mind eltérő, így mindig az a csapat fogja megnyerni a meccset, amelyik ügyesebben használja ki ezeket a képességeket és megfontoltabban rakja össze a csapatát. Emiatt a csapatmunka elengedhetetlen.

A választható zsoldosokat a fejlesztők 2-3 perces videókban mutatják be: 

Fejlesztő: Valve
Kiadó: Valve
Elérhető: Steam – Ingyenesen letölthető!

 #4 – Crusader Kings II

A Paradox stratégiai játéksorozatának második részében a játékos egy középkori dinasztiaként vehet részt a történelem alakulásában. A klasszikus térképalapú stratégiai játékokhoz hasonlóan mind diplomáciai, mind hadi tudását meg kell csillogtatnia a játékosnak, ha sikerre akarja vinni dinasztiáját.
Sem a király halála, sem az ország bukása nem jelenti a játék végét – ez a sorozat sajátja. Ahogy a bevezetőben is olvasható, más játékokkal ellentétben a játékos nem egy területet vagy országot, és nem is egy konkrét vezetőt választ ki a játékkezdés előtt, hanem egy családot. Fontos feladata az utódok biztosítása, ez a diplomácia egyik legfontosabb céljává teszi a házassági szerződések megkötését. Ahogy az évek múlnak, az uralkodók meghalnak, de a játékos addigi uralkodója utódjával a trónon folytatja a játékmenetet. Előfordul, hogy az ember bizánci császárként kezdi meg pályafutását, de amikor a császár meghal, a fiát trónfosztják és hazaküldik családi birtokára. Ilyenkor például a játékos az addigi hatalmas birodalmának irányítása helyett saját kis családi tartományát igazgatja és próbál meg onnan újra felemelkedni – avagy törli a játékmenetet és újrakezdi.
A sorozat folytatása tavaly szeptemberben jelent meg Crusader Kings III címen, azóta a sorozat második része ingyenesen játszható.

Fejlesztő: Paradox Development Studio
Kiadó: Paradox Interactive
Elérhető: Steam – Ingyenesen letölthető!

#3 – Paladins

Az Overwatch-csal műfaját tekintve rokonítható, ám annál jóval olcsóbb (ingyenes) és – személyes meggyőződésem szerint – sokkal élvezetesebb online FPS is az osztályalapú csapatorientált multikhoz sorolható. Evolúciós ugrás – mind a saját, mind drágább nagytestvére – részéről, hogy a TF2 limitált (9) számú karaktere helyett rengeteg különböző képességgel rendelkező hős közül lehet választani, melyeknek köre minden frissítéssel bővül. Mindenkinek érdemes kipróbálnia!

Fejlesztő: Evil Mojo Games
Kiadó: Hi-Rez Studios
Elérhető: Epic Games, Steam, Xbox Live, Play Station Store, Nintendo Switch – Ingyenesen letölthető!

#2 – Warframe

A sci-fi műfajának egyik leglebilincselőbb játéka, a meglepetés erejével élve ugyancsak ingyenes. Looting TPS, azaz a játékosnak gyűjtögetnie kell a küldetések megoldása közben, ahogy halad előre a sztoriban. Persze lehetőség van a klasszikus körökre osztott shooter meccsek játszására is. A játék során a játékos saját karakterét, kinézetét, fegyverzetét és űrhajóját fejleszti, miközben egy részletesen kidolgozott történetet játszik, mindezt pedig online. Amolyan hibrid játék, mintha minden játékműfaj összes jó tulajdonságát egybegyúrták volna. Nem érdemes kihagyni!

Fejlesztő: Digital Extremes
Kiadó: Digital Extremes
Elérhető: Steam, Xbox Live, Play Station Store, Nintendo Switch – Ingyenesen letölthető!

#1 – Grand Theft Auto V

A Rockstar Games sikersorozatának 2013-as megjelenését senkinek sem kell bemutatni. Az openworld story based játék a GTA Online miatt lett igazán népszerű. Bár az Epic Games nagyszámban ingyenesen kibocsátotta játékosok ezreinek, alapvetően nem egy olcsó játékként kezdte pályafutását. Ára ma is meghaladja a tízezer forintot, és bár egyedül árválkodik a listán a free-to-play játékok között, ahogy a többit, ezt sem érdemes kihagyni. A játék minden lehetséges platformon elérhető.

Fejlesztő: Rockstar North
Kiadó: Rockstar Games
Elérhető: Epic Games, Steam, Xbox Live, Play Station Store, Nintendo Switch