Ezért ne engedd a kutyádnak, hogy teniszlabdával játsszon

Ki ne látott volna már teniszlabdát önfeledten kergető, vagy éppen rágcsáló kutyát. Talán a te kedvencednek is van otthon néhány, s biztos nagyon szereti is. De bármennyire is rajong érte, veszélyes lehet az egészségére.

Bélelzáródás, fogzománc-kopás, fulladás

A teniszlabda nem elég tartós a rágcsáláshoz. Ha kedvenced szétcincálja, s közben le is nyel belőle pár darabot, a darabkák és a labdát körülvevő bolyhok könnyen bélelzáródást okozhatnak neki. Ez persze minden nem ehető rágójáték esetében igaz, ám a teniszlabda a kémiai összetétele miatt különösen mérgező lehet.
Ezen kívül a gumidarabok okozhatnak fulladást is, nem beszélve arról, hogy a labdából kihúzogatott textildarabkák az állat fogai közé szorulnak, ami komoly fogzománc-kopást okozhat, ahogy maga a teniszlabda rágcsálása is.

Forrás: giphy.com

 

Így válassz biztonságos rágójátékot

Nem könnyű olyan játékot találni, ami biztonságos is és a kutyus sem rágja szét, vagy unja meg 10 perc alatt. Íme néhány szempont, ami segíthet a megfelelő rágcsálnivaló kiválasztásában:

  • Ne legyen nagyon kemény, hogy ne ártson a kutyád fogainak
  • Ne legyen túl puha se, mert akkor könnyen szétszakad és akár meg is fulladhat kedvenc ebed. Épp ezért soha nem vegyél neki olyan plüssjátékot, amit embereknek és nem kutyáknak gyártanak!
  • Ne legyen túl kicsi, mert kutyád az ilyen játéktól is megfulladhat, de túl nagy se, mert rágás közben a fogai közé ékelődhet. Amikor választasz, vedd figyelembe a kutyád száj- és fejméretét is.
  • Legyen mosásbiztos, azaz a rendszeres mosás-fertőtlenítés ne károsítsa az anyagát.
  • Kerüld a szárított csontnak nevezett, de többnyire műanyagból készült, valamilyen húsízű-szagú trutyival bevont játékokat is, nincsenek jó hatással a kutya emésztőrendszerére, pláne, ha a „műanyag csont" rágcsálás közben szilánkosra törik...

Ha sikerült kiválasztani a legjobbat, akkor itt az ideje, hogy használjátok! Hiszen a kutyák fizikai és mentális jólétének is feltétele az önfeledt játék.

ITT megmutatjuk, milyen az igazán jó kutyajáték.